Κυριακή 24 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μεγαλώνει η «ψαλίδα»

Στον καπιταλισμό το «μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Πόσο μάλλον, όταν η πολιτική των κυβερνώντων, προηγούμενων και νυν, αποτελεί πραγματικό θερμοκήπιο συνεχούς αύξησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και συνεχούς συγκέντρωσης του τζίρου σε λίγα χέρια. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της «Ετήσιας έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2004», σχετικά με το έτος 2003, που έδωσε τις προάλλες στη δημοσιότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ):

Οι ΑΕ και ΕΠΕ (5,5% του συνόλου των εμπορικών επιχειρήσεων) αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 8,8%, τα μεικτά κέρδη κατά 12,9% και τα καθαρά κέρδη κατά 33,6%, σε σύγκριση με το 2002. Η έκθεση ομολογεί, μάλιστα, ότι ορισμένες μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις είναι σε θέση να αυξάνουν το περιθώριο κερδών, ανεβάζοντας τις τιμές τους όταν η ζήτηση είναι ισχυρή, εκμεταλλευόμενες τη δεσπόζουσα θέση τους στις αντίστοιχες αγορές.

Αντίθετα είναι τα στοιχεία για τις προσωπικές, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εμπορικές επιχειρήσεις, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία (94,5%). Το 45% των τελευταίων δήλωσε μείωση των πωλήσεων και μόνο το 30% αύξηση, ενώ το 50,7% δήλωσε μείωση κερδών, σε σύγκριση με το 2002.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ