Σάββατο 23 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Συμμέτοχο και συνένοχο θέλει το λαό

Να κάνει το λαό συμμέτοχο και συνένοχο στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, έθεσε σαν βασικό πολιτικό στόχο του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου χτες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματός του.

Εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και προσφέροντας πλήρη συναίνεση στην κυβέρνηση, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα παίξει το ρόλο του «διαύλου», προκειμένου να εξασφαλίσει «συναινέσεις με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις» που θα τις θέσει στην «υπηρεσία ενός οράματος αλλαγών και μεταρρυθμίσεων». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να «εμπνεύσουν τον ελληνικό λαό να συμμετέχει ενεργά στη γειτονιά, στη δουλιά, στο χωριό, στο σχολειό, στο Πανεπιστήμιο, να συμμετέχει στις μεταρρυθμίσεις αυτές που πρέπει να γίνουν»!!

Ο Γ. Παπανδρέου, τοποθέτησε μπροστάρη το κόμμα του και επιδιώκει ο ελληνικός λαός, να συναινέσει στην προώθηση κάθε αντεργατικής και αντιλαϊκής μεταρρύθμισης, που θα ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, θα γκρεμίζει το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης, θα επιτρέπει την παραπέρα διείσδυση του κεφαλαίου στην Παιδεία - για την οποία τόνισε ότι χρειάζονται ρηξικέλευθες τομές - και την Υγεία.

Περιγράφοντας τους στόχους του κόμματός του, επισήμανε ότι πρέπει να διαμορφωθούν «συναινέσεις» και «μόνιμη συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους» που θα αποτελέσουν την «αιχμή του δόρατος», ώστε «την επόμενη των εκλογών», όταν όπως υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ «θα είναι κυβέρνηση», πρώτα απ' όλα να μπορεί να πάρει «άμεσες αποφάσεις». Ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι επιδιώκει να εξασφαλίσει εκείνες τις συνθήκες στο μεγάλο κεφάλαιο ώστε, επενδύοντας στη χώρα μας, να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του.

Ο ίδιος βέβαια δεν ξέχασε και τα λαϊκά στρώματα, στα οποία έταξε ένα «κοινωνικό κράτος» που δε θα «δημιουργεί περιθωριοποιημένους»... Υποσχέθηκε, όπως και όλοι οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, «δίκαιη διανομή και κατανομή του πλούτου». Δήλωσε ότι το κόμμα του δε βλέπει «τις συντάξεις απλώς ως ένα δημοσιονομικό κόστος αλλά σαν μια αλυσίδα αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές». Η κοινωνία, λοιπόν, της «φιλανθρωπίας» και της...«αλληλεγγύης», είναι η «νέα κοινωνική συμφωνία», που θα συζητήσει το ΠΑΣΟΚ με τους πολίτες, ξεκαθαρίζοντας όμως, όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, για την αποφυγή... παρεξηγήσεων ότι για το ΠΑΣΟΚ «οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνισμός πάνε χέρι - χέρι με ένα σωστό σύγχρονο κράτος πρόνοιας»!

Ακυβέρνητο καράβι

Ο Γ. Παπανδρέου παράλληλα χτες άσκησε κριτική στην κυβέρνηση παρομοιάζοντάς τη «με καράβι που πελαγοδρομεί μεσοπέλαγα ακυβέρνητο, έρμαιο στις διαθέσεις των καιρών». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «σαν καπετάνιος του καραβιού υποσχέθηκε σε κάθε επιβάτη και διαφορετικό προορισμό, χαρακτηριστικό του ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε και δεν έχει διαμορφώσει έναν συλλογικό στόχο».

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα σε υποχωρήσεις και ήττες σε όλα τα μέτωπα και παρά τις πολεμοχαρείς δηλώσεις του πρωθυπουργού, «έχουμε συνεχείς, άτακτες υποχωρήσεις». Πάντως ο ίδιος στο θέμα του «βασικού μετόχου» δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συμβάλει «σε μια διακομματική συνεννόηση, για τη διαφάνεια, μιας νομοθεσίας συμβατής και με το Σύνταγμά μας, αλλά που θα αξιοποιεί και το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε τις πάγιες θέσεις της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και της καταλόγισε αδράνεια στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο ίδιος έκανε λόγο για «έναν πατριωτισμό, που απελευθερώνει την Ελλάδα και τον Ελληνα, από συμπλέγματα, ιδεοληψίες, φοβίες του παρελθόντος». Βέβαια ο Γ. Παπανδρέου δεν ξεκαθάρισε αν ο «νέος πατριωτισμός» στηρίζεται στις δικές του δηλώσεις και κορυφαίων στελεχών του, σύμφωνα με τις οποίες δεν έχουν «ταμπού με τις αλλαγές των συνόρων».

Μετά τον Γ. Παπανδρέου το λόγο πήρε η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Ξενογιαννακοπούλου και παρουσιάζοντας τις οργανωτικές διαδικασίες που θα ακολουθήσει το κόμμα της, ανέφερε ότι τους επόμενους δυο μήνες θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγκρότησης των 15 Περιφερειακών Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι Περιφερειακές Οργανώσεις αντιστοιχούν στη διοικητική διαίρεση της χώρας, ενώ στην Αττική θα συγκροτηθούν τρεις Περιφερειακές Οργανώσεις και Γραφείο Περιφέρειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ