Σάββατο 23 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Αρον άρον «σταύρωσον» ... τους εργαζόμενους!

Ο πρωθυπουργός παίρνει όλα τα μέτρα για να προχωρήσει ταχύτατα η ανατροπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε Ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το έδαφος για τη νέα αντιλαϊκή καταιγίδα στρώνει μεθοδικά και επίμονα ο Κ. Καραμανλής, παίρνοντας «πάνω του» την επιχείρηση επιβολής των νεοφιλελεύθερων «διαρθρωτικών αλλαγών», δηλαδή τη «σταύρωση» των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στην προσπάθειά του να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ολομέτωπη επίθεση κατά των λαϊκών συμφερόντων, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να συγκεντρώσει τις κυβερνητικές και κομματικές δυνάμεις, ενώ προπαγανδίζει ασταμάτητα ότι πρόκειται για «επιβεβλημένα και αναγκαία μέτρα».

Στην κατεύθυνση αυτή καθησυχάζει τους υπουργούς και τους υφυπουργούς ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό στο ορατό μέλλον και τους ζητά να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, ζητά τη στήριξη των κομματικών στελεχών, τα οποία επιχειρεί να ενθαρρύνει να μην υπολογίζουν το «πολιτικό κόστος», δηλαδή να αγνοήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και κατακραυγή ακόμα και από μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων της ΝΔ, υποσχόμενος καλύτερες μέρες μετά από «δύο δύσκολα χρόνια».

Αυτό ακριβώς ήταν το μήνυμα που πέρασε στους προέδρους των ΝΟΔΕ όλης της χώρας με τους οποίους συναντήθηκε αργά προχτές το βράδυ σε ταβέρνα της Καλλιτεχνούπολης στην Πεντέλη. Ο Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τα κομματικά στελέχη να σταθούν δίπλα του, μοιράζοντας διαβεβαιώσεις ότι μετά το 2006 «η Ελλάδα θα απογειωθεί». Επίσης φέρεται να δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει το «πολιτικό κόστος», πράγμα που φυσικά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δήλωσε ότι είναι «πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων», αλλά η αλήθεια είναι ότι η πολιτική που εφαρμόζει είναι βαθύτατα ταξική προς όφελος των λίγων.

Την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει ταχύτατα τις διαρθρωτικές αλλαγές με έμφαση στην ανατροπή των εργατικών δικαιωμάτων στο Ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις επιδεικνύει ο Κ. Καραμανλής και σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί αύριο σε συντηρητική εφημερίδα.

Γενικότερα ο πρωθυπουργός αναζητεί συμμαχίες με τα ισχυρά αφεντικά των ΜΜΕ προκειμένου να υποστηριχτούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και να περιοριστεί το πολιτικό κόστος, με «δεδομένο» ότι ο νόμος για το «βασικό μέτοχο» δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Προς την κατεύθυνση αυτή γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις (επαφές με εκδότες) αλλά παραμένει άγνωστο ποια είναι τα «ανταλλάγματα» που θα προσφέρει στους μεγαλοεκδότες, τους οποίους άλλοτε κατάγγελνε ως «διαπλεκόμενους».

Τον τρόπο με τον οποίο οι κομματικές δυνάμεις θα στηρίξουν τα αντιλαϊκά μέτρα συζήτησαν χτες ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, με τον γραμματέα της ΚΕ, Β. Μεϊμαράκη, σε συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομίας, ενόψει του «διαλόγου» που ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη για Ασφαλιστικό και Εργασιακό. Την ίδια στιγμή γίνεται φανερό ότι ο Γ. Αλογοσκούφης έχει αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο προκειμένου να επισπευστούν οι αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις».

Πλάτη στην κυβέρνηση έσπευσε να βάλει και η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, η οποία επιθυμεί διακαώς να πάρει υπουργικό θώκο, κατά προτίμηση αυτό του υπουργείου Εξωτερικών. Σε τηλεοπτική της συνέντευξη η Ντ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι το Ασφαλιστικό πρέπει να ανοίξει στο σύνολό του, δηλαδή να συζητηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, υιοθετώντας τις γνωστές εφιαλτικές προτάσεις του πατέρα της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ