Σάββατο 23 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΣΙΑΣ - ΑΦΡΙΚΗΣ
Στο επίκεντρο η φτώχεια

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

«Πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασία μας ώστε να δούμε την ώρα που οι λαοί της Αφρικής και της Ασίας θα ζήσουν με άνεση και αξιοπρέπεια, ελεύθεροι από τα αρπακτικά νύχια της φτώχειας», σημείωσε στην ομιλία του ο Ινδονήσιος Πρόεδρος, Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, κηρύσσοντας χτες στην Τζακάρτα την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης Κορυφής Ασίας-Αφρικής.

Πολλοί ήταν οι ηγέτες δεκάδων αναπτυσσόμενων χωρών που συμφώνησαν μαζί του σημειώνοντας την ανάγκη έντασης της διηπειρωτικής συνεργασίας με στόχο την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που προκαλεί η φτώχεια στους λαούς. Δεν έλειψαν οι έμμεσες πλην σαφείς επικρίσεις άλλων ηγετών για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που πρότεινε τον περασμένο Μάρτη ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αφού όλοι τόνισαν την ανάγκη να δοθεί σε έναν «νέο» οργανισμό περισσότερος λόγος και ρόλος στις αναπτυσσόμενες χώρες και στην καταπολέμηση της φτώχειας... Ο Ανάν, πάντως, που παρέστη χτες στη Διάσκεψη Κορυφής Ασίας-Αφρικής στην Τζακάρτα, προσπάθησε να υπερτονίσει τα «θετικά» σημεία των προτάσεών του...

Αναφορές και διαφορετικές προσεγγίσεις έγιναν στο ζήτημα της τρομοκρατίας. Αλλοι, όπως ο Μαλαισιανός ηγέτης, επέκριναν τη Δύση για εμμονή στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» «με συνέπεια την υποβάθμιση» των προσπαθειών κατά της φτώχειας... Αντίθετα, ο Νεπαλέζος μονάρχης υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποπέμψει (προ μηνών) την κυβέρνηση λέγοντας πως το έκανε επειδή η χώρα του «απειλείται από την τρομοκρατία κομμουνιστών ανταρτών»!

Ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε κατήγγειλε τη «βασισμένη σε απροκάλυπτα ψεύδη» εξαπόλυση πολέμου των ΗΠΑ και Βρετανίας ενάντια στο Ιράκ λέγοντας πως «ο κόσμος απειλείται απ' τα αμερικανικά και βρετανικά όπλα μαζικής καταστροφής»...

Ενδιαφέρον είχε (με δεδομένη την ένταση της σινοϊαπωνικής αντιπαράθεσης) και η ομιλία του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Γιουνισίρο Κοϊζούμι, καθώς απολογήθηκε για τα εγκλήματα της χώρας του κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είπε μεταξύ άλλων πως «η Ιαπωνία κοιτάζει κατάματα αυτά τα γεγονότα με πνεύμα ταπεινότητας... νιώθοντας έντονες τύψεις και εκφράζοντας ειλικρινά συγνώμη». Κατέληξε πως «η Ιαπωνία προσπαθεί από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου να μην εξελιχθεί σε μια στρατιωτική δύναμη, αλλά σε μια οικονομική δύναμη επιλύοντας όλα της τα προβλήματα ειρηνικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ