Σάββατο 23 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Παραμένει ρευστή η κατάσταση

ΚΙΤΟ.-

Η ηρεμία έχει σχετικώς επιστρέψει και η ορκωμοσία του μέχρι πρότινος αντιπροέδρου, Αλφρέντο Παλάθιο στη θέση του εκδιωχθέντος Προέδρου Λούσιο Γκουτιέρες κρίθηκε «ομαλή».

Εντούτοις, οι πάντες φαίνεται ότι κρατούν στάση αναμονής, ειδικά ενόψει της απόφασης του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, που σήμερα εξετάζει την υπόθεση, μετά το «τελεσίγραφο» που έστειλε στο Εκουαδόρ για να δώσει επαρκείς και ικανοποιητικές εξηγήσεις για το λόγο που το Κογκρέσο αποφάσισε να αποπέμψει τον Γκουτιέρες, αφού θεώρησε ότι έχει ήδη «εγκαταλείψει» τον προεδρικό θώκο.

Προς το παρόν, το αστυνομικό δελτίο είναι αυτό που κυριαρχεί. Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του πρώην Προέδρου Αμπνταλά Μπουκαράμ, μετά την επιστροφή του τέλη Μάρτη, ύστερα από συμφωνία με τον Γκουτιέρες. Εξάλλου, η επιστροφή του ήταν αυτή που έκανε τη λαϊκή οργή να ξεχειλίσει και να γίνει ποτάμι που ανέτρεψε τον Γκουτιέρες.

Παράλληλα, σε «σίριαλ» τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση του πολιτικού ασύλου που έχει χορηγήσει η Βραζιλία στον Γκουτιέρες. Ο πρεσβευτής Σέρζιο Φλορένσιο Σομπρίνιο συζητά το θέμα με τον νέο πρόεδρο της χώρας, ωστόσο στην κυβέρνηση οι απόψεις διίστανται.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης της χώρας είχε διαβεβαιώσει ότι το Κίτο θα επιτρέψει στον τέως πρόεδρο να αναχωρήσει για τη Βραζιλία. Κατόπιν όμως, ο υπουργός Εξωτερικών Αλφρέδο Χιλ δήλωσε ότι το θέμα χρειάζεται «περαιτέρω εξέταση».

Το πιο δύσκολο όμως δεν είναι μία κυβερνητική απόφαση, αλλά να μπορέσει ο Γκουτιέρες να βγει από το κτίριο της βραζιλιάνικης πρεσβείας. Και αυτό γιατί είναι πολιορκημένο από δυνάμεις του στρατού, αλλά κυρίως από κόσμο που φωνάζει «Προδότη» και «Δειλέ!» και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στον τέως πρόεδρο να φύγει. Ετσι, το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Βραζιλίας που βρίσκεται σε πόλη κοντά στα σύνορα με τον Ισημερινό και αναμένει το «πράσινο φως» για να εισέλθει στη χώρα θα περιμένει ακόμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ