Σάββατο 23 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - «ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Κάθε δημοσκόπηση και ισχυρότερο το «όχι»

«Ανησυχούν» πλέον επισήμως οι Βρυξέλλες

ΠΑΡΙΣΙ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα, όπως φαίνεται, το ποσοστό των Γάλλων που εμφανίζονται αποφασισμένοι να καταψηφίσουν το «ευρωσύνταγμα». Τα αποτελέσματα των αλλεπάλληλων δημοσκοπήσεων έχουν αρχίσει να προκαλούν ανησυχία και στις Βρυξέλλες, από όπου, χτες, υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις ενόψει του δημοψηφίσματος στη Γαλλία στις 29 του Μάη.

Το 62% των Γάλλων δε θα εγκρίνει την ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη. Αυτό προβλέπει η νέα δημοσκόπηση που διεξάχθηκε από την εταιρία «Market Tools» για λογαριασμό της εφημερίδας «Metro». Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, μια άλλη δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «L' Express», έδειχνε ένα ποσοστό της τάξης του 57% ενάντια στο «ευρωσύνταγμα». Ολες οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει από τα μέσα Μάρτη μέχρι σήμερα έχουν αρνητικά αποτελέσματα για την προοπτική της υιοθέτησης του «ευρωσυντάγματος». Επιπλέον, τα γαλλικά συνδικάτα προετοιμάζουν γενική απεργία στις 16 του Μάη κατά του «ευρωσυντάγματος».

Χτες, πλέον, ήρθαν και οι πρώτες αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχτηκε ότι οι Βρυξέλλες «ανησυχούν πολύ με αυτές τις εξελίξεις στη Γαλλία». Συμπλήρωσε, βέβαια, ότι απομένουν αρκετές μέρες ακόμη μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά παραδέχτηκε ότι η γενικότερη τάση κατά του «ευρωσυντάγματος» είναι σαφής.

Διπλωματικές πηγές από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνιζαν ότι η απόρριψη του «ευρωσυντάγματος» μόνο από τη Γαλλία δεν είναι, απαραίτητα, αυτή καθεαυτή τεράστιο πρόβλημα, αν και σίγουρα θα προκαλέσει «καθυστέρηση και οπισθοδρόμηση» στην πορεία της Ευρώπης. Αυτό, όμως, που φαίνεται να ανησυχεί ακόμη περισσότερο τις Βρυξέλλες είναι ότι μετά το γαλλικό δημοψήφισμα ακολουθούν ανάλογες διαδικασίες στην Ολλανδία, στη Δανία και στην Ιρλανδία, και στις δύο πρώτες χώρες το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα θετικό απέναντι στο «ευρωσύνταγμα». Ετσι, θα μπορούσε ένα ισχυρό «όχι» της Γαλλίας να συμπαρασύρει και άλλες χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ