Σάββατο 23 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Απάντηση Λουκασένκο προς Ράις

ΜΟΣΧΑ.- Με σαρκασμό αντιμετώπισε τις δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις για την κυβέρνησή του ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Από τη Μόσχα, όπου συναντήθηκε χθες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι «είναι καλό που εκείνη [η Ράις] γνωρίζει ότι υπάρχει μια τέτοια χώρα, που τη λένε Λευκορωσία, και ίσως έχει ακόμα και κάποια ιδέα για το πού βρίσκεται». Συνέχισε: «Ισως να παρατήρησε ότι πέταξε πάνω από αυτή τη χώρα χθες [προχθές] ή λίγο πριν. Δε νομίζω ότι υπάρχουν τίποτε τρομοκράτες ή κάτι τέτοιο [στη Λευκορωσία], όλα μοιάζουν να είναι μια χαρά».

Σημειώνεται ότι επί διήμερο η Ράις επιμένει να δηλώνει, παρά τις αντιδράσεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος της τελευταίας ηγείται «της τελευταίας δικτατορίας στην Ευρώπη», και ότι «είναι η ώρα της αλλαγής», εκφράζοντας την ελπίδα ανατροπής του Λουκασένκο στις εκλογές του 2006 και συναντώμενη στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας με στελέχη της αντιπολίτευσης - για να τους παρέχει «στήριξη», με τον ίδιο τρόπο, όπως είπε, που «το κάνει και η ΕΕ» και ίσως ...καθοδήγηση για το είδος των «επαναστάσεων» που προώθησαν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες σε τρεις χώρες που ανήκαν στη Σοβιετική Ενωση (Γεωργία, Ουκρανία, Κιργιζία).

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βίκτορ Χέισιονακ απάντησε την Τετάρτη στις δηλώσεις Ράις ότι «μόνο ο λαός της Λευκορωσίας επιλέγει την κυβέρνησή του και αποφασίζει το μέλλον και τη μοίρα του». Ενώ και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν υποστηρίζει αυτό που κάποιοι λένε "αλλαγή καθεστώτος" οπουδήποτε» και ότι «η δημοκρατία και η μεταρρυθμιστική διαδικασία δεν εισάγονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ