Σάββατο 23 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι αντικατοχικές επιθέσεις

Αντικατοχική διαδήλωση χτες στη Νατζάφ

Associated Press

Αντικατοχική διαδήλωση χτες στη Νατζάφ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέες επιθέσεις συγκλόνισαν, χτες, την ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ συνεχίζονται, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Χτες το πρωί, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από το σιιτικό τέμενος αλ Σουμπάιχ, την ώρα της καθιερωμένης προσευχής της Παρασκευής.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 15. Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι και αυτή η επίθεση μπορεί να έγινε από σουνίτες ενόπλους που επέλεξαν, πάλι, έναν σιιτικό στόχο. Εντούτοις, ο ιμάμης του τεμένους εξέφρασε την άποψη ότι μάλλον φταίει το αντίθετο, καθώς στο αλ Σουμπάιχ, τον τελευταίο καιρό, γίνονται πολλές κοινές θρησκευτικές τελετές σιιτών και σουνιτών ως μέσο ενότητας και επικοινωνίας των δύο θρησκευτικών δογμάτων.

Στο Ραμάντι, όπως έγινε γνωστό, σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, 2 Αμερικανοί στρατιώτες από έκρηξη βόμβας, ενώ στο Ταλ Αφάρ, σε παρόμοια επίθεση, σκοτώθηκε ένας τρίτος Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκε ένας τέταρτος. Οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν, επίσης, ότι στο Μπαϊτζί εντοπίστηκαν τα πτώματα 19 Ιρακινών στρατιωτών, οι οποίοι είχαν απαχθεί πριν από δύο μέρες και, όπως φαίνεται, εκτελέστηκαν. Αλλοι 19 σοροί, κυρίως στρατιωτών, είχαν εντοπιστεί την Τετάρτη στη Χαντίθα.

Τέλος, η οργάνωση «Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ» έδωσε, χτες, στη δημοσιότητα, διά μέσου του «αλ Τζαζίρα», βίντεο που δείχνει την κατάρριψη του ελικοπτέρου Mi8, την Πέμπτη, βορείως της Βαγδάτης. Στο ελικόπτερο επέβαιναν 6 μισθοφόροι της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας «Blackwater», 3μελές βουλγαρικό πλήρωμα και 2 ακόμη μισθοφόροι, άγνωστης εταιρίας, από τα Φίτζι.

Στο βίντεο φαίνεται ένα από τα μέλη του πληρώματος να εκτελείται από τους αντάρτες, αφού επιβίωσε της κατάρριψης. Εμπειρογνώμονες των κατοχικών δυνάμεων μετέβησαν, χτες, στην περιοχή. Αγνωστο παραμένει ακόμη με ποιον τρόπο οι αντάρτες πληροφορήθηκαν την ταυτότητα των επιβαινόντων στο ελικόπτερο, το οποίο ήταν πολιτικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ