Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ανύπαρκτες οι βιβλιοθήκες

Στη δεκαετία του 1960 - ναι, εδώ και μισό αιώνα περίπου... - όλοι παραδέχονταν ότι τα σχολεία πρέπει να έχουν καλά εξοπλισμένες και λειτουργικές βιβλιοθήκες. Πενήντα χρόνια μετά, κανείς δεν αμφισβητεί στα λόγια την αναγκαιότητα αυτή, αλλά στην πράξη οι εκάστοτε κυβερνώντες την... έγραφαν και τη γράφουν στα παλιά τους υποδήματα.

Σήμερα, στα περισσότερα από 5.000 σχολεία υπάρχουν μόνον 499 βιβλιοθήκες. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν εμπλουτίζονται συστηματικά και, το κυριότερο, υπολειτουργούν ή δε λειτουργούν καθόλου, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης. Κι ενώ, τα νούμερα βοούν και η επιτακτικότητα της ανάγκης είναι αδιαμφισβήτητη, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τις προάλλες στους εκπροσώπους των εκδοτών - βιβλιοπωλών ότι μέχρι το 2006 οι σχολικές βιβλιοθήκες που θα ιδρυθούν δε θα ξεπεράσουν τις 270..!

Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει την Παιδεία ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητές της, διοργανώνει διαλόγους, ετοιμάζει μεταρρυθμίσεις κλπ., με στόχο - όπως λέει - την αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος και της παρεχόμενης μόρφωσης. Προφανώς, η αναβάθμιση, που έχουν στο μυαλό τους οι κυβερνώντες, βρίσκεται σε ριζικά διαφορετική κατεύθυνση απ' αυτή που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ