Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι εισαγωγές κινέζικων προβληματίζουν την ΕΕ

Στις Βρυξέλλες εξετάζουν τη λήψη μέτρων κατεπείγοντος χαρακτήρα, για τον περιορισμό των εισαγωγών, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις ρυθμίσεις του ΠΟΕ

Αντιμέτωπες με τα αποτελέσματα της δικής τους πολιτικής, της ασύδοτης δράσης του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών εταιριών, βρίσκονται πλέον οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, οι οποίες πλέον διαπιστώνουν κινδύνους από τις «αθρόες εισαγωγές» εμπορευμάτων ετικέτας «made in China». Επιχειρώντας να εξισορροπήσουν την κατάσταση, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για λήψη μέτρων, με στόχο «την αντιμετώπιση των αθρόων εισαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ειδών ένδυσης από την Κίνα».

Πρόκειται για πραγματικό τραγέλαφο, για «αντιφάσεις» της εφαρμοζόμενης πολιτικής που συντελούνται πάνω στο έδαφος της πλήρους κατάργησης (από 1/1/2005) των ποσοτικών περιορισμών στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, όπως ακριβώς προβλεπόταν στις κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Η πολιτική τους έχει να κάνει με τον έλεγχο των αγορών, της παραγωγής και της διακίνησης των εμπορευμάτων σε όφελος της κερδοφορίας των ισχυρών ευρωπαϊκών ομίλων. Οι βλέψεις τους προκύπτουν ανάγλυφα και από το γεγονός ότι αποφάσισαν να επαναδιαπραγματευτούν το ζήτημα με την «κινέζικη πλευρά», χωρίς να κάνουν απολύτως καμία νύξη ή να εκδηλώνουν την παραμικρή αντίθεση με το πλαίσιο του ΠΟΕ.

Για το θέμα εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας, στην οποία αναφέρονται τα παρακάτω:

  • Στην «άτυπη συνάντηση» των υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ (Λουξεμβούργο, 24 του Απρίλη) ο αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος ανακοίνωσε ότι «σκοπεύει να εισηγηθεί τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση αθρόων εισαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ειδών ένδυσης από την Κίνα».
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ οι εισαγωγές - μετά την πλήρη απελευθέρωση - και μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου 2005, έχουν «υπερβεί κατά πολύ τα όρια συναγερμού που έχουν τεθεί με τις Κατευθυντήριες Γραμμές».

Σε αυτό το πλαίσιο οι Κοινοτικοί επίτροποι αποφάσισαν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη λήψη «κατεπειγόντων μέτρων (το πολύ σε διάστημα 60 ημερών) για 9 κατηγορίες προϊόντων». Επίσης ο κατάλογος να παραμείνει ανοιχτός σε πρόσθετα προϊόντα κατόπιν μελέτης των στατιστικών στοιχείων. Ιδιαίτερη σημασία και απτή απόδειξη για την πολιτική ελιγμών που σκοπεύουν να ακολουθήσουν είναι η απόφασή τους να «ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με την κινεζική πλευρά προκειμένου να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση».

Στο παραπάνω πλαίσιο συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, γγ του υπουργείου Οικονομίας Γ. Μέργος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ