Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κρεσέντο υποκρισίας

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ η «αφρόκρεμα» της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ επί εποχής βασανιστηρίων στη διαβόητη φυλακή Αμπού Γκράιμπ, δηλαδή ο στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες και οι ανώτατοι συνεργάτες του. Αθωώθηκαν από το αμερικανικό Πεντάγωνο για το φρικτό σκάνδαλο, ενώ ένοχη, και μάλιστα για παράλειψη καθήκοντος, κρίθηκε μόνο η υποστράτηγος Τζ. Καρπίνσκι.

Λογική η αθώωση, αφού η ανώτατη ηγεσία δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να υπακούει διαταγές που προέρχονταν από την αμερικανική κυβέρνηση. Τώρα, τι νομίζει ότι μπορεί να επιτύχει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ζητά το διορισμό ειδικού εισαγγελέα που θα ερευνήσει τυχόν ευθύνες του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στην κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ; είναι άγνωστο... Πάντως, σύμφωνα με το BBC, αντίστοιχη έρευνα ζητείται και για τον τότε διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ, καθώς και αυτός ενδέχεται να φέρει σημαντικές ευθύνες.

Εννοείται, ότι το Πεντάγωνο, διά του εκπροσώπου του, διέψευσε κατηγορηματικά τυχόν ευθύνες του Ράμσφελντ, τονίζοντας ότι ουδέποτε διέταξε οποιονδήποτε βασανισμό. Χαρακτήρισε, δε, τις καταγγελίες του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «άστοχες και αβάσιμες».

Οσο για την στρατιωτική ηγεσία, η έρευνα δεκαμελούς ομάδας νομικών και πραγματογνωμόνων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ απάλλαξε τον Ρικάρντο Σάντσες και τα κορυφαία στελέχη της διοίκησης όσον αφορά στην κατηγορία της παράλειψης εκτέλεσης καθήκοντος. Οι οποίοι δε θα υποστούν καμία τιμωρία ή πειθαρχική ποινή, σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου.

Η έρευνα κατέδειξε ότι «οι κατηγορίες περί αμέλειας της εκτέλεσης καθήκοντος τεκμηριώθηκαν» μόνο στην περίπτωση της υποστρατήγου Τζάνις Καρπίνσκι, η οποία διοικούσε την 800ή Ταξιαρχία Στρατιωτικής Αστυνομίας, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Η Καρπίνσκι δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της δίωξης, έλαβε όμως επίσημη επιστολή αυστηρής επίπληξης από αρχαιότερο στρατηγό και απηλλάγη των καθηκόντων της. Το 2004 η Καρπίνσκι τέθηκε υπό διαθεσιμότητα και αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία, αν και δεν αποτάχτηκε από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Η υποστράτηγος Μπάμπαρα Φαστ, αξιωματικός πληροφοριών του Σάντσες, η οποία ήταν στρατηγός με ένα άστρο όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο και είναι ανάμεσα στους υπόλοιπους που αθωώθηκαν, προήχθη στο μεταξύ...

Το πόρισμα της έρευνας έρχεται στο φως λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη δημοσίευση των πρώτων φωτογραφιών που απεικόνιζαν Αμερικανούς στρατιώτες να ταπεινώνουν σεξουαλικά και όχι μόνο Ιρακινούς κρατούμενους στη διαβόητη φυλακή σε προάστιο της Βαγδάτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ