Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Εκκληση για κατάργηση των πυρηνικών όπλων

ΤΟΚΙΟ.-- «Η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια προϋποθέτει κατάργηση των πυρηνικών όπλων και ενίσχυση της διεθνούς συνθήκης του ΟΗΕ για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών» επισημαίνει με επιστολή της στον ΟΗΕ και στις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επταμελής ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων τιμημένων με Νόμπελ και ακαδημαϊκών, απευθύνοντας έκκληση για ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών, με στόχο την πλήρη κατάργηση των απανταχού πυρηνικών όπλων.

Η Επιτροπή των Επτά προσωπικοτήτων με επιστολή της και προς μερίδα του ιαπωνικού και διεθνούς Τύπου ζητεί και απ' την κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι να επανεξετάσει την πολιτική της σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα και να υποστηρίξει την κίνηση ως η μόνη χώρα της υφηλίου που έπεσε θύμα βομβαρδισμού με την προ 60ετίας ρίψη ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

«Είναι τουλάχιστον αντιφατικό κάποιες χώρες να πιέζουν για τον πυρηνικό αφοπλισμό κάποιων άλλων, όταν οι ίδιες αναπτύσσουν πυρηνικά όπλα... Οι πυρηνικές χώρες είναι κυρίως μεγάλες και ισχυρές. Είναι δύσκολο να τις επικρίνεις και να τις οδηγήσεις στο δρόμο της διεθνούς ειρήνης, αλλά πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις λογικέψουμε», σημείωνε χτες χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο ο Νομπελίστας φυσικός Μασατόσι Κοσίμπα που συμμετέχει στην Επιτροπή των Επτά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ