Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Ολοκληρώθηκε η συριακή αποχώρηση

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Ολοκληρώθηκε, χτες το μεσημέρι, η αποχώρηση των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων και μυστικών υπηρεσιών από το Λίβανο, λίγες μόλις ώρες πριν από την άφιξη στη Δαμασκό και στη Βηρυτό ειδικών απεσταλμένων του ΓΓ του ΟΗΕ, με σκοπό να ελέγξουν την εφαρμογή της απόφασης 1559. Με τον τερματισμό της συριακής αποχώρησης συνέπεσε και η παραίτηση του ισχυρού άνδρα των λιβανικών μυστικών υπηρεσιών, του Γενικού Διευθυντή των υπηρεσιών Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών, στρατηγού Τζαμίλ αλ Σαγιέντ.

Αποχώρησαν, χτες, υπό την κάλυψη λιβανικών δυνάμεων, από την πόλη Αντζάρ οι επικεφαλής των συριακών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι ήταν και οι τελευταίοι άνδρες των συριακών δυνάμεων που είχαν μείνει στο Λίβανο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο διοικητής των συριακών μυστικών υπηρεσιών στο Λίβανο, στρατηγός Ρούστομ Γαζάλε, συνόδευσε την τελευταία αυτοκινητοπομπή των ανδρών του και πέρασε μαζί τους τη μεθόριο στην περιοχή Μασνάα.

Σήμερα, ο στρατηγός Γαζάλε αναμένεται να επιστρέψει στο Λίβανο, για να συμμετάσχει στην επίσημη τελετή αποχώρησης του συνόλου των συριακών δυνάμεων, που θα πραγματοποιηθεί στην αεροπορική βάση Ραγιάκ στην κοιλάδα Μπεκάα. Μετά και από αυτό, δε θα έχει μείνει τίποτε στο Λίβανο, πέραν των κτιρίων που χρησιμοποιούσαν οι συριακές δυνάμεις, που να θυμίζει την 29χρονη συριακή παρουσία.

Η τελετή συμπίπτει με την άφιξη στη Δαμασκό και στη Βηρυτό δύο κλιμακίων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι θα επιθεωρήσουν την ολοκλήρωση της συριακής αποχώρησης και την εφαρμογή της απόφασης 1559 του ΟΗΕ. Μέσα στη βδομάδα, ο ΓΓ Κόφι Ανάν αναμένεται να παρουσιάσει τη σχετική έκθεσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, στη λιβανική πρωτεύουσα την παραίτησή του ανακοίνωνε επισήμως ο, μέχρι πρότινος, ισχυρός άνδρας των λιβανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Ο στρατηγός Τζαμίλ αλ Σαγιέντ, που θεωρείται φιλο-σύρος, αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του ότι «όπως είναι γνωστό τα κριτήρια διορισμού των διοικητών ασφαλείας σε όλες τις χώρες είναι συνήθως πολιτικά, οπότε τα πρόσωπα αυτά αλλάζουν όταν αλλάζουν και οι πολιτικές καταστάσεις. Η πολιτική κατάσταση στο Λίβανο άλλαξε οπότε...». Η απομάκρυνσή του ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα της αντι-συριακής αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ