Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΕ
Προσπάθεια για διατήρηση «ευαίσθητων ισορροπιών»

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (Της ανταποκρίτριάς μας).-

Πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Σύνδεσης της ΕΕ με την Τουρκία, με την κοινή θέση των «25» να προσπαθεί να διατηρήσει «ευαίσθητες ισορροπίες», μεταξύ των οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων της Κοινότητας και των τακτικών της Αγκυρας, που δυσαρεστούν τους Ευρωπαίους. Το κείμενο αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της Αγκυρας, καθώς αναφέρεται, τόσο στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, όσο και στις σχέσεις της «με τις γείτονες χώρες».

Η κοινή θέση, την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να «πουλήσει» ως προσπάθεια προάσπισης των συμφερόντων της Κύπρου και της Ελλάδας, έναντι της Τουρκίας, στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα άλλο από μία τυπική υπογραφή, που δεν υποχρεώνει την Αγκυρα να κάνει οποιοδήποτε βήμα δεν την ευχαριστεί. Επιπλέον και στο παρόν κείμενο, έχουν απαλειφθεί, όσον αφορά το ζήτημα της Κύπρου, το θέμα της παράνομης εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού...

Η κοινή θέση των «25», για τη Σύνδεση της Τουρκίας με την ΕΕ, κάνει λόγο για υπογραφή και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, που αφορά στην τελωνειακή σύνδεσή της με όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ - το οποίο, ωστόσο, δεν προϋποθέτει διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας - χωρίς να ορίζει ημερομηνία. Ακόμα, κάνει αναφορά στην ανάγκη ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων της Αγκυρας με τα κράτη - μέλη, εννοώντας - και όχι αναφέροντας - την Κύπρο και ζητά να άρει τους περιορισμούς και τα εμπόδια που προβάλλει, όσον αφορά τις εμπορικές της σχέσεις με όλα τα κράτη - μέλη...

Επίσης, οι «25» κάνουν λόγο για την ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Γίνεται ακόμα αναφορά στην ανάγκη επιβολής της πολιτικής εξουσίας της Τουρκίας έναντι της στρατιωτικής και της επιταγής να αντιμετωπίσει η Αγκυρα κάθε πηγή έντασης με τις γείτονες χώρες, αποφεύγοντας κάθε πράξη που θα μπορούσε να επιφέρει ένταση, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα προβλήματα των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων.

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, οι 25 υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν τη Συμφωνία ένταξης της Βουλγαρίας και της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ τους απασχόλησαν η πολιτική της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, το θέμα το Κοσσυφοπεδίου και του ονόματος της ΠΓΔΜ, καθώς και οι δημοσιονομικές προοπτικές, όπου η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε για ακόμα μία φορά τις θέσεις της Κομισιόν.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου συμπεριλήφθηκε παράγραφος, σύμφωνα με την οποία το Συμβούλιο υποστηρίζει την πρόταση του απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ και ενθαρρύνει την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ να βρουν μία λύση, σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ