Τετάρτη 27 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Διεκδικεί για δικό του τον κοινωνικό διάλογο - απάτη

Ο «κοινωνικός διάλογος είναι συστατικό στοιχείο του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε χτες ο Ν. Αθανασάκης τονίζοντας συγχρόνως ότι το κόμμα του είναι υπέρ της διεξαγωγής του και «υπέρ της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους».

Ο Ν. Αθανασάκης πρόσφερε συναίνεση στην κυβέρνηση για τη χρησιμοποίηση του κοινωνικού διαλόγου, αρκεί όπως είπε: «Να παρουσιάσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, ώστε να μπορεί να υπάρξει πραγματικός και ουσιαστικός διάλογος»... Βέβαια, στην προσπάθειά του να «χρυσώσει το χάπι» ο ίδιος ανέφερε πως η κυβέρνηση ανακάλυψε «όψιμα τον κοινωνικό διάλογο» και ότι «επιχειρεί μια επίφαση διαλόγου μέσω της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, χωρίς θέσεις, χωρίς προτάσεις από την πλευρά της, με επικέντρωση τελικά στο Ασφαλιστικό και στα ζητήματα του χρόνου εργασίας και των υπερωριών». Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «αυτά τα θέματα δεν αντιμετωπίζονται με δημιουργία κλίματος γενικευμένης ανασφάλειας». Προφανώς ο ίδιος... ξέχασε ότι την ίδια τακτική είχε ακολουθήσει και η κυβέρνηση Σημίτη για την προώθηση του νόμου Ρέππα, κινδυνολογώντας με το επιχείρημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Την ίδια στιγμή συνεχίζοντας το ρεσιτάλ δημαγωγίας, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ευάγ. Βενιζέλος κάλεσε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνα «να περιοριστεί στο ρόλο του», ισχυριζόμενος ότι «όσα λέει δεν έχουν καμιά σχέση ούτε με την κοινωνική ευαισθησία ούτε με την πολιτική αντίληψη του ΠΑΣΟΚ για το κοινωνικό κράτος»!! Βέβαια, ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει ότι «το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής του νόμου 3029/2002, στην ανάγκη σεβασμού και ενθάρρυνσης του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Με την έκθεση του Ν. Γκαργκάνα ασχολήθηκε και ο Ν. Αθανασάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι «ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κάνει κάθε χρόνο την έκθεσή του και σε αυτή έχει διαπιστώσεις, για τις οποίες όπως θυμάμαι διαχρονικά μέχρι φέτος, η κυβέρνηση δηλώνει ότι η συνολική πολιτική της αντίληψης είναι διαφορετική»... Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούσαν τις «εκθέσεις» και τις... εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κάθε φορά που ήθελαν να επιτεθούν στα λαϊκά εισοδήματα, αλλά χτες ο Ν. Αθανασάκης έκανε λόγο «για διαφορετική αντίληψη» από τον άνθρωπο που διόρισε το ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη θέση...

Πάντως, ο ίδιος αναγνώρισε τελικά την ορθότητα των εκτιμήσεων του Ν. Γκαργκάνα γύρω από «τα προβλήματα της ανάπτυξης και της ανεργίας», υποστήριξε ότι η απάντηση «δε βρίσκεται στην παραπέρα συμπίεση των εισοδημάτων», αλλά με έμφαση επισήμανε την ανάγκη να δοθεί «λύση στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας»...

Εξάλλου στις χτεσινές του δηλώσεις ο Ν. Αθανασάκης αναφέρθηκε και στο θέμα του «βασικού μετόχου», σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Β. Μεϊμαράκη που έκανε λόγο για «νίκη της Ελλάδας», τονίζοντας ότι δεν «είναι δυνατό να τα λένε σοβαρά προς τον ελληνικό λαό και να περιμένουν να τα πάρουμε στα σοβαρά». Ο ίδιος, επαναφέροντας την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση όφειλε να προτείνει ένα νόμο ο οποίος να είναι συμβατός και με το Σύνταγμα και με το Κοινοτικό Δίκαιο», ενώ κάλεσε εκ νέου τη ΝΔ να αντιμετωπίσει «διακομματικά» το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ