Σάββατο 30 Απρίλη 2005 - Κυριακή 1 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αμέσως μετά τον πόλεμο

Μια άγνωστη σελίδα από την ιστορία του γυναικείου κινήματος μας αποκαλύπτει η Μάχη Κορωναίου - Γεωργίου σε επιστολή που μας έστειλε πριν λίγες μέρες:

«Στον "Κυριακάτικο Ρίζο" στις 10/4/2005 στο άρθρο της η σ. Αλίκη Ξένου αναφέρεται στην ιστορία της ΠΔΟΓ και στο βιβλίο που έγραψε η σ. Βάγια Παπακόγκου και στα συνέδρια που έγιναν μετά τον πόλεμο.

Θα 'θελα να προσθέσω ότι το φθινόπωρο του 1946 στη Μόσχα έγινε πλατιά σύνοδος της ΠΔΟΓ (Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Γυναικών) πρόεδρός της ήταν η Γαλλίδα διανοούμενη και κοινωνική αγωνίστρια Ευγενία Κοτόν. Είχαν καλέσει κι από την Ελλάδα αντιπροσωπεία και αναγγέλθηκε στην Αθήνα πως θα πήγαινε εκεί με επικεφαλής την Χρύσα Χατζηβασιλείου. Ομως η τότε αντιδραστική ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να χορηγήσει διαβατήρια. Ετσι, την τελευταία στιγμή ο πατέρας μου Βάσος Γεωργίου πληροφορήθηκε για την άρνηση των ελληνικών αρχών.

Πήγε και μίλησε στη Μόσχα στη σύνοδο της ΠΔΟΓ η μητέρα μου Λιλίκα Γεωργίου, αντιπρόσωπος του γυναικείου κινήματος της Ελλάδας.

Εκεί συναντήθηκε με τις ξακουστές αγωνίστριες του παγκόσμιου επαναστατικού και δημοκρατικού κινήματος: Την Πασιονάρια, την Ευγενία Κοτόν, την Βαγιάν Κουτιριέ και την Νίνα Πόποβα».


Αλίκη ΞΈΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ