Σάββατο 30 Απρίλη 2005 - Κυριακή 1 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αχάριστοι» επιχειρηματίες

Ματαίως περιμένει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά των εργοδοτών. Τους έκανε όλα τα χατίρια με την «Ατζέντα 2010» και όμως αυτοί δε λένε να κάνουν κάτι για την εκλογική σωτηρία του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου. Αντιθέτως, οι επιχειρηματίες διαμηνύουν στη γερμανική κυβέρνηση ότι δεν είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν την εξαγωγή κεφαλαίων και δραστηριοτήτων σε αγορές με μικρότερο κόστος εργασίας και χαμηλότερη φορολογία για τα κέρδη τους.

Ετσι, η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αντιμετωπίζει το φάσμα μιας εκλογικής πανωλεθρίας μέσα στο ίδιο του το προπύργιο, τη Βόρεια Βεστφαλία - Ρηνανία.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή τους, τα έξι σημαντικότερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας όχι μόνον υποβάθμισαν την πρόβλεψή τους για ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας στο 0,7% από την αρχική για 1,5%, αλλά προειδοποιούν ότι ίσως δεν έχουν παρέλθει τα χειρότερα και καλούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τηρήσει στάση αναμονής και να μην αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ το τρέχον έτος.

Στο μεταξύ, μείωση για πρώτη φορά, μέσα σε οκτώ μήνες, εμφάνισε η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη Γερμανία. Ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών, που προκύπτει μετά από έρευνα σε περίπου 2.000 ανθρώπους, υποχώρησε 4,9 μονάδες από τα αναθεωρημένα στοιχεία των 5,1 μονάδων το Μάρτη, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στη Νυρεμβέργη. Η ανεργία στο 12% και οι τιμές του πετρελαίου, πάνω από τα 50 δολ. το βαρέλι, διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα τις καταναλωτικές δαπάνες στη Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ