Παρασκευή 29 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Προάγγελος για νέες περιπέτειες

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας μίλησε μετά τη συνάντησή του με τον Ντ. Ράμσφελντ για επιβεβαίωση του «αναβαθμισμένου ρόλου» της Ελλάδας και για «στρατηγική συνεργασία» με τις ΗΠΑ, που αναμένεται να επιβεβαιωθεί στην πράξη

Επιβεβαίωση της πλήρους πρόσδεσης της Ελλάδας στο αμερικανικό άρμα και προάγγελο για παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αποτέλεσε το ταξίδι του υπουργού Εθνικής Αμυνας στις ΗΠΑ, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα ΗΠΑ) με τη συνάντηση που είχε στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντ. Ράμσφελντ.

«Επιβεβαιώσαμε, είπε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, τις δυνατές σχέσεις φιλίας μεταξύ των λαών των ΗΠΑ και της Ελλάδας και τις προοπτικές που έχουμε για μια στρατηγική συνεργασία στην περιοχή», ενώ κάνοντας μια συνολική εκτίμηση των αποτελεσμάτων της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, είπε: «Τις ημέρες αυτές προσθέσαμε μια επιπλέον σελίδα ιδιαίτερης αξίας στην ιστορία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης, ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης».

«Η γενική εικόνα, είπε, που αποκομίσαμε είναι ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας, ο οποίος επαναβεβαιώθηκε πολλές φορές σε όλες τις συνομιλίες, και ο οποίος βεβαίως, αναμένεται να επισφραγιστεί από την επικείμενη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην αμερικανική πρωτεύουσα». Και πρόσθεσε: «Απομένει η στρατηγική συνεργασία να επιβεβαιωθεί και στην πράξη, όπως ήδη επιβεβαιώνεται με τη συμβολή της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στις υπόλοιπες περιοχές και όπως αυτή συζητήθηκε προ μηνός με τη συνάντηση του ΥΠΕΞ κ. Πέτρου Μολυβιάτη στην Ουάσιγκτον με την ομόλογό του κυρία Ράις. Επακολούθησε, όπως γνωρίζετε, η επίσκεψη του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκη, σήμερα τελειώσαμε εμείς».

Δεν παρέλειψε δε να επισημάνει ότι «δεχτήκαμε τις ευχαριστίες των συνομιλητών μας για τη συμβολή της Ελλάδας στα θέματα σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας». Ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του σημείωσε: «Η συμμετοχή της Ελλάδας στις ειρηνευτικές αποστολές αποτέλεσε θέμα ιδιαίτερης αναφοράς από όλους τους συνομιλητές μας, διότι η παρουσία μας και η συμβολή μας είναι πράγματι και ενεργός και αποτελεσματική».

Κάνοντας ειδική αναφορά σε συγκεκριμένες αποστολές που συμμετέχει η Ελλάδα, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας είπε: «Συζητήσαμε και για το Αφγανιστάν και για το Ιράκ, για τα οποία επίσης μας ευχαρίστησαν, διότι μπορεί να μη στείλαμε στρατεύματα, αφού αυτή ήταν η απόφαση της κυβέρνησης, ούτε συμμετέχουμε στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων εντός του Ιράκ ή εντός της Ελλάδος. Συμμετέχουμε όμως στην ανοικοδόμηση του Ιράκ τόσο οικονομικά όσο και στην εκπαίδευση, διότι θα σας θυμίσω ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε το ποσόν των 300 χιλιάδων ευρώ, το 1/10 δηλαδή του κόστους για την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων».

Αναφερόμενος στη συνεισφορά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και γενικά στους νεοταξικούς σχεδιασμούς, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του πως «στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ, που αποφασίστηκε πριν δυο χρόνια, ιδρύουμε το ΝΑΤΟικό Εκπαιδευτικό Ναυτικό Κέντρο στη Σούδα, όπως επίσης και το Κέντρο Θαλάσσιων Στρατηγικών Μεταφορών στην Αθήνα, όπου σε συνεργασία με τους Ελληνες εφοπλιστές, τα πλέον σύγχρονα και ταχέα πλοία που διαθέτουμε - εμπορικά και επιβατικά - θα μπορούν να ναυλώνονται για στρατηγικές μεταφορές από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, ότι δηλαδή, οι αποστολές αυτές θα είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά και τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο ο υπουργός Αμυνας, είπε πως επισήμανε ιδιαίτερα στον Αμερικανό ομόλογό του τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, η οποία «προκαλεί επιπλέον προβλήματα για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής». Σε ερώτηση για το πώς αντιμετώπισαν οι Αμερικάνοι το θέμα αυτό, είπε: «Εμείς το θέσαμε το θέμα, είναι ενήμεροι και βεβαίως υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στην υπόθεση αυτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ