Κυριακή 8 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Το γερό θεμέλιο στο σκάκι

Αρκετοί άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο, άνθρωποι απλοί, αλλά και άνθρωποι επιφανείς, με υπεύθυνες επιστημονικές θέσεις στην κοινωνία, συμφωνούν ότι το σκάκι είναι - σε μεγάλο βαθμό - συνάρτηση της καθημερινής ζωής. Χωρίς οργάνωση, σχέδιο, επαλήθευση και γερά θεμέλια, ό,τι δημιούργησες μπορεί να πάνε όλα χαμένα. Μια λάθος ενέργεια και το οικοδόμημα πέφτει. Το ίδιο συμβαίνει και στο σκάκι, όταν ένας σκακιστής αγωνίζεται, μοχθεί να φτάσει και φτάνει σε μια νικηφόρα θέση, ξαφνικά όλος ο κόπος πηγαίνει χαμένος. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν ο παίκτης βρίσκεται σε πίεση χρόνου, παίζοντας βιαστικά, ίσως και μηχανικά, με αποτέλεσμα να τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα μια κατακερδισμένη θέση.

Στη θέση του διαγράμματος αυτού του κειμένου, μόλις ο μαύρος έχει... δώσει την κλοτσιά και έχυσε το γάλα, παίζοντας 1... Ργ6-γ7; χάνοντας την ευκαιρία μιας όμορφης νίκης. Χάνοντας αυτό το πολύτιμο τέμπο, με μια ψευτοαπειλή, επιτρέπει στον αντίπαλό του να πετύχει την ισοπαλία.

Αν είχε περισσότερο χρόνο, θα εύρισκε τη σωστή συνέχεια, που ενώ είναι τόσο εύκολη, γίνεται φοβερά δύσκολο να τη δει κανείς, όταν βρίσκεται κάτω από πίεση χρόνου. Τώρα βέβαια, με τα χρονόμετρα τύπου Ρόμπερτ Φίσερ, που σου δίνουν σε κάθε κίνηση «πριμ χρόνου» 30 δευτερόλεπτα, δεν υπάρχει υπερβολική πίεση χρόνου, πάντα όμως είναι επικίνδυνη να σε παρασύρει σε λανθασμένες ενέργειες. Ελπίζουμε να καταλάβατε ποια ήταν η σωστή κίνηση των μαύρων. Προσπαθήστε για τη νίκη (χωρίς 1...ργ7), αφού τα λευκά κομμάτια είναι λάθος τοποθετημένα και ο πύργος τους στην πρώτη γραμμή αδύνατος. Επίσης, βρείτε την ισοπαλία του λευκού μετά από 1... Ργ7.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ