Πέμπτη 5 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Σπαζοκεφαλιά το Ε9

«Γρίφος» αποδείχνεται για τους φορολογούμενους η συμπλήρωση του ειδικού φορολογικού εντύπου Ε9 που αφορά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων. Ηδη στις Εφορίες διαπιστώνονται σωρεία «λαθών» των φορολογουμένων, με συνέπεια να αναμένονται καθυστερήσεις στη διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων. Ενα τέτοιο «λάθος» αφορά τους λεγόμενους ημιυπαίθριους χώρους, όπως εμφανίζονται στους τίτλους ιδιοκτησίας, αλλά στην πραγματικότητα έχουν μετατραπεί σε κλειστούς χώρους κύριας χρήσης. Σύμφωνα με τις εντολές του υπουργείου Οικονομικών, οι χώροι αυτοί (στην περίπτωση που έχουν μετατραπεί σε κλειστούς χώρους) προσμετρούνται στα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας. Κατά συνέπεια, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα πρέπει να δηλώσουν το σύνολο των τετραγωνικών, στα οποία περιλαμβάνονται και τα τετραγωνικά των «ημιυπαίθριων χώρων». Ανεξάρτητα από την ορθή συμπλήρωση του Ε9 γίνονται φανερές οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των ημιυπαίθριων χώρων σε περίπτωση μεταβίβασης των διαμερισμάτων.

Ανάμεσα σε άλλα προβλήματα διαπιστώνονται και τα παρακάτω:

Οι βοηθητικοί χώροι, όπως αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κ.ά., στην περίπτωση που δεν έχουν ποσοστό ιδιοκτησίας στο οικόπεδο συμπληρώνονται στην ίδια σειρά με το ακίνητο στη στήλη «βοηθητικοί χώροι» (στήλη 13). Σε αντίθετη περίπτωση (εφόσον έχουν ποσοστό ιδιοκτησίας στο οικόπεδο) αναγράφονται σε ξεχωριστή γραμμή ως αυτοτελής ιδιοκτησία. Προσοχή χρειάζεται η ορθή αναγραφή του είδους εμπράγματου δικαιώματος. Στη στήλη 15 του πίνακα 1 (κτίσματα) ή στη στήλη 19 (οικόπεδα) συμπληρώνονται κατά περίπτωση οι κωδικοί: Πλήρης κυριότητα: 1, Ψιλή κυριότητα: 2, Επικαρπία ή οίκηση: 3.

Οι καταληκτικές προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ, συνεχίζουν να εκπνέουν. Σειρά παίρνει το ψηφίο 2 (μέχρι αύριο Παρασκευή 6 Μάη). Την Τρίτη 10 Μάη λήγει η προθεσμία για το ψηφίο 3.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ