Πέμπτη 5 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Βιάζονται για τον αγωγό φυσικού αερίου

Η κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου που θα συνδέουν τη χώρα μας με την Τουρκία και την Ιταλία βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας με τον Ιταλό και τον Τούρκο ομόλογό του, αλλά και με τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ, στο Παρίσι, στο περιθώριο της Συνόδου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 του Μάη. Για τα αποτελέσματα της Συνόδου και τις επιμέρους συναντήσεις, ο Δ. Σιούφας ενημέρωσε χτες τον Κ. Καραμανλή.

Στην ίδια τη Σύνοδο, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας από 30 χώρες, η παρέμβαση της Ελλάδας σχετίστηκε - όπως αναμενόταν - με την πορεία «απελευθέρωσης» της αγοράς στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο και τις «προόδους» στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η όλη συζήτηση εστιάζεται βεβαίως στις επιχειρηματικές ευκαιρίες και το κέρδος που μπορεί να αποκομίσει το μεγάλο κεφάλαιο από την εκμετάλλευση του ευαίσθητου αυτού χώρου.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Δ. Σιούφας στην ομιλία του, η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία στις δυτικές αγορές μέσω Τουρκίας και Ελλάδας βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες βδομάδες, όπως προέκυψε από τη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό, όπου συζητήθηκε και η επέκταση της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών. Χτες, ο Δ. Σιούφας εξέφρασε την ελπίδα ότι τα εγκαίνια έναρξης των εργασιών θα γίνουν στο τέλος του Ιούνη. Με τον Ιταλό ομόλογό του, ο υπουργός Ανάπτυξης συμφώνησε να επιταχυνθεί η διαδικασία για την υπογραφή πρωτοκόλλου ανάμεσα στις δύο χώρες για τον ελληνοϊταλικό αγωγό, καθώς και να συσταθεί άμεσα μια μεικτή επιτροπή που θα επεξεργαστεί το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου.

Η δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας της ΝΑ Ευρώπης, η συνθήκη της οποίας αναμένεται να υπογραφεί τους επόμενους μήνες στην Αθήνα, αλλά και η πορεία της απελευθέρωσης της εσωτερικής αγοράς εέργειας απασχόλησε τη συνάντηση με τον Κοινοτικό επίτροπο Α. Πίμπαλγκς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ