Πέμπτη 5 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕ ΓΙΑΤΡΕΥΕΤΑΙ

«ΑΡΙΣΤΕΡΗ» ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ! «Για να καταπολεμήσουμε την ανεργία, δύο τρόποι υπάρχουν. Να κάνουμε πιο ανταγωνιστική την οικονομία ή να μειώσουμε τους μισθούς στα επίπεδα των γειτονικών και άλλων χωρών ώστε όχι μόνο να μην έχουμε φυγή επιχειρήσεων, αλλά να αντιστρέψουμε την πορεία τους (...) Ασφαλώς κανένας δεν επιλέγει πτώση της ανεργίας μέσω της χειροτέρευσης του βιοτικού επιπέδου. Τι απομένει λοιπόν; Η δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας μέσω της εξαφάνισης κυριολεκτικά της γραφειοκρατίας, της άρσης των αντικινήτρων, της δημιουργίας σταθερών κανόνων, της προώθησης της επιχειρηματικότητας και προπαντός της αναβάθμισης της παιδείας και της σύζευξής της με την οικονομία και την επιχείρηση (...) Ανταγωνιστική οικονομία με γνώσεις και παιδεία υψηλού επιπέδου με ταυτόχρονη προστασία των πλέον αδυνάτων είναι η προοδευτική οικονομική πολιτική, η προοδευτικότητα της εποχής μας» (ο Θ. Λυρτσογιάννης στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ: «Πρόσφατη έρευνα καταγράφει ότι το ένα τρίτο των Ελλήνων πολιτών θεωρεί την ανεργία κορυφαίο κοινωνικό πρόβλημα. Δεν αφορά μόνο τους ανέργους, αλλά και τους εποχικούς και τους διά βίου εκπαιδευόμενους, καθώς και τις οικογένειές τους. Προφανώς, ένα σύστημα κοινωνικοοικονομικών σχέσεων δομών και μηχανισμών, που καθορίζει τους σχετικούς δείκτες, μόνο με ένα εξίσου πολύπλοκο αντισύστημα μπορεί να αναχαιτιστεί. Πράγμα που προϋποθέτει μελέτη και πέρασμα στην πράξη: κοινωνική δυναμική, έκφραση πολιτικής βούλησης και συμμετοχή. Οι ίδιοι οι άνεργοι που παγιδεύονται στην αναζήτηση του "τέλειου μέσου" και στην παθητικότητα, δύσκολα μπορούν να βοηθήσουν» (ο καθηγητής νομικής του ΑΠΘ Ν. Παρασκευόπουλος / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

«ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ» ΑΣΚΗΣΗ: «Θετικές ήταν οι κριτικές που έγιναν από το ΝΑΤΟ για την ταχύτατη και αποτελεσματική επέμβαση του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού που έδρασαν βάσει του σχεδίου που είχε εκπονηθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές, η όλη επιχείρηση αποτέλεσε "θετικό τεστ" για τη θωράκιση της χώρας από ασύμμετρες απειλές» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ