Πέμπτη 5 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Στηρίζει την αντιλαϊκή επίθεση

Στην προώθηση και υλοποίηση των αντεργατικών «διαρθρωτικών αλλαγών», η κυβέρνηση θα έχει σύμμαχο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ανοιχτή στήριξη στην κυβέρνηση για την προώθηση των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών πρόσφερε χτες ο Γ. Παπανδρέου, με δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού αρχικά απέφυγε να σχολιάσει τις αντιλαϊκές αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, το εργασιακό και το ωράριο, στη συνέχεια θέλησε να παρουσιάσει και τις θέσεις του κόμματός του για τα ίδια θέματα, υποδηλώνοντας ουσιαστικά την πλήρη σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ στη νέα αντιλαϊκή επέλαση.

Στην επίθεση που προετοιμάζει η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα, προκειμένου να επισπεύσει τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό, το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο είναι έτοιμο να προσφέρει συναίνεση και να δώσει «περίοδο χάριτος», αλλά, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διαμορφώσει: «Τη νέα κοινωνική συμφωνία που χρειάζεται στη χώρα μας, για βαθιές τομές, για σημαντικές τομές, για να προχωρήσουμε μπροστά».

Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει έτοιμο να παίξει το ρόλο του «δούρειου ίππου» και να ...πείσει το λαό ότι πρέπει να αποδεχτεί τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις και ο Γ. Παπανδρέου χτες κάλεσε τους πολίτες να ξεπεράσουν τους «δισταγμούς» τους και να ακολουθήσουν το «όραμα» του ΠΑΣΟΚ. Τους πολίτες, είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου «τους θέλουμε να είναι ουσιαστικά συμμέτοχοι, για να διαμορφώσουμε εκείνη τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία, που θα μπορέσει να κάνει τις τομές». Μάλιστα, ο ίδιος, διεκδικώντας για το κόμμα του το ρόλο του καλύτερου μεσολαβητή για την επίτευξη της «κοινωνικής ειρήνης», σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δε διαμόρφωσε τις απαραίτητες κοινωνικές συμμαχίες και ευρύτερες συναινέσεις, για να μπορούν να γίνουν οι τομές».

Συγχρόνως, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να ανακαλύψει διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και υποστήριξε ότι το κόμμα του δε δέχεται την «άκρως συντηρητική λογική», όπως τη χαρακτήρισε ότι «όλοι ίδιοι είναι», γιατί, όπως ισχυρίστηκε, το ΠΑΣΟΚ είναι «ένα κόμμα που συνεχώς ανανεώνεται και αλλάζει». Επιχειρώντας να στηρίξει τον ισχυρισμό του, ανέφερε ότι «εμείς θέλουμε την ανάπτυξη, την ευημερία και την απασχόληση, αλλά δεν είναι ικανή αυτή η κυβέρνηση να τη φέρει» και πρόσθεσε «εμείς θέλουμε να μπει τάξη στην οικονομία, αλλά δεν είναι ικανή αυτή η κυβέρνηση να το κάνει».

«Χαρτοπόλεμος» ανακοινώσεων

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, αναγνωρίζοντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την πολιτική του πρόθεση να υπάρξει κοινή πορεία του δικομματισμού στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, περιόρισε το σχολιασμό του, σε μια αποσπασματική φράση του Γ. Παπανδρέου, γνωρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα οξύνει την ανούσια αντιπαράθεση και θα αφήσει στο απυρόβλητο την ουσία της πολιτικής σύμπνοιας των δύο κομμάτων. Συγκεκριμένα, ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε: «"Εμείς θέλουμε να μπει τάξη στην οικονομία", δήλωσε σήμερα ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, αποδεχόμενος με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έφερε την οικονομία σε αταξία. Εστω και αργά, ο κ. Παπανδρέου κατάλαβε τη ζημιά που έκανε το κόμμα του στην ελληνική οικονομία. Κάτι είναι και αυτό!». Στον Θ. Ρουσόπουλο, έσπευσε να απαντήσει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, ο οποίος τον κάλεσε «να ξαναδιαβάσει τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και να πάψει να εκτίθεται με παρόμοιες απαντήσεις».

Εξάλλου, θέμα προέκυψε με τη μη συμμετοχή του Ευάγ. Βενιζέλου στην επιτροπή που συνέστησε ο Γ. Παπανδρέου «για τη διαφάνεια και τη διαφθορά». Ο Γ. Παπανδρέου, πάντως, δήλωσε ότι ο βασικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για θέματα διαφάνειας δε συμμετέχει γιατί «εκ των πραγμάτων ο καθένας έχει αναλάβει συγκεκριμένους ρόλους και στο Πολιτικό Συμβούλιο. Δε συμμετέχει κανένας από το Πολιτικό Συμβούλιο. Αλλά, βεβαίως και οι προτάσεις θα έρθουν στο Πολιτικό Συμβούλιο για τελική έγκριση και συζήτηση».

Από την πλευρά του, ο Ευάγ. Βενιζέλος με νόημα ξεκαθάρισε ότι θα πει τη γνώμη του στο Πολιτικό του Συμβούλιο, γιατί όπως είπε «δε μετέχει στο ΠΑΣΟΚ ως εμπειρογνώμονας, αλλά ως πολιτικό στέλεχος με πολλές και συγκεκριμένες ευθύνες και αρμοδιότητες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωταγωνιστές σε θέατρο του παραλόγου (2006-03-21 00:00:00.0)
«Ναι» στις ανατροπές ...με συναίνεση (2005-05-31 00:00:00.0)
Στοχεύει στη λαϊκή δυσαρέσκεια αλλά... (2005-03-31 00:00:00.0)
Διαλέξτε «το είδος της αντιπολίτευσης» (2004-09-21 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η γνωστή ανούσια κόντρα για το «ντιμπέιτ» (2004-05-27 00:00:00.0)
Στην «αρένα» του δικομματισμού (2004-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ