Πέμπτη 5 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ο εφιάλτης των σιδερόφραχτων κελιών

Του Αγγελογεωργάκη, του παλικαριού από τις αετοράχες των βουνών της Κρήτης, του σάλεψαν τελικά τα φρένα. Λίγο το έχει ο άνθρωπος που πέρασε τη μισή ζωή του στις φυλακές, στα ξερονήσια και στους θαλάμους των βασανιστηρίων.

Ετσι έμειναν μόνιμα καρφωμένα στη μνήμη του τα σταυρωτά σίδερα των κελιών, οι υψηλοί σιδερόφραχτοι φεγγίτες, το παραθυράκι-χαφιές της απομόνωσης, τα συρματοπλέγματα.

Ολα αυτά, δηλαδή, που στην πρακτική έννοια και στο συμβολισμό τους έκλειναν τη ζωή από τον έξω κόσμο.

Ο Αγγελογεωργάκης, γέρος πια και όταν γύρισε στο χωριό, «έβλεπε» αυτές τις σιδεριές στις αυλές, στα φτωχόσπιτα, στα μαντριά, στα κρεβάτια, τα έβλεπε σαν ένα εικαστικό παράγωγο με κάθετες και οριζόντιες γραμμές, όπως τα σιδερόφραχτα κελιά και τα συρματοπλέγματα.

Αυτόν τον ήσυχο και βασανισμένο άνθρωπο τον βρήκαν μια φορά σκαρφαλωμένο στη μάντρα του σπιτιού, καθώς προσπαθούσε να ξεριζώσει τα κάγκελα που του θύμιζαν τα άλλα εκείνα κάγκελα που του στέρησαν τόσα χρόνια την ελευθερία.

Αλλοτε πάλι, τρόμαζε στη θέα μιας καλαμιάς, ή των μπαστουνιών στα χέρια των γερόντων, καθώς αναθυμόταν τα ρόπαλα και τους ορθοστάτες των σκηνών που είχαν χαρακώσει το κορμί του.

Και όταν κάποια στιγμή είδε τον εγγονό του που τον είχαν μεταφέρει από την κούνια του στο ξύλινο κρεβατάκι, με τις προστατευτικές σανίδες, έτρεξε να το σώσει από τα κάγκελα.

Αργότερα βρήκε ανακούφιση ζωγραφίζοντας όπου έβρισκε, κάθετες και οριζόντιες ή πλέκοντας καλάμια, αντικαθιστώντας τον τρόμο με μια προσπάθεια φυγής προς την ελευθερία. Και ήταν φορές που χρωμάτιζε αυτές τις γραμμές με διάφορα χρώματα, όπως τότε που ο ήλιος σχημάτιζε ιριδισμούς, καθώς έμπαινε ψηλά από το φεγγίτη του κελιού.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ