Πέμπτη 5 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε τροχιά σύγκρουσης με τους εργαζόμενους

Μήνυμα αποφασιστικότητας και αδιαλλαξίας απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου

Την τακτική του «μαστιγίου και του καρότου» χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, προκειμένου να επιβάλει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις κυρίως σε εργασιακό και ασφαλιστικό.

Κινούμενη στο «μονόδρομο» της νεοφιλελεύθερης επίθεσης η κυβέρνηση δεν κρύβει τη βούλησή της για σύγκρουση με τα δικαιώματα των εργαζομένων και της αυταρχικής αντιμετώπισης των αγώνων και της αντίστασης στις κυβερνητικές επιλογές.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει μήνυμα αποφασιστικότητας και αδιαλλαξίας απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων, επιχειρώντας ταυτόχρονα να δημιουργήσει προς τα έξω την εικόνα ότι επίκειται «εαρινή αντεπίθεση», με στόχο την ταχεία προώθηση των νεοφιλελεύθερων «διαρθρωτικών αλλαγών», με επίκεντρο τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, τις αποκρατικοποιήσεις και τις απελευθερώσεις αγορών.

Από την άποψη της «σκλήρυνσης» της κυβερνητικής στάσης δε θεωρείται τυχαίο ότι ο Κ. Καραμανλής επέλεξε να ξεκινήσει τον κύκλο των επισκέψεών του στα υπουργεία από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Δεν είναι μόνο τα θέματα «ασφάλειας των πολιτών» που απασχολούν την κυβέρνηση, αλλά και η ετοιμότητα των μηχανισμών καταστολής σε αναμενόμενες αντιδράσεις των εργαζομένων στην αντιλαϊκή επίθεση.

Εχθρικό μήνυμα προς τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα πονηρό κλείσιμο του ματιού στα αφεντικά, θεωρείται επίσης και η απόφαση της κυβέρνησης να μη μεταφέρει την «αργία» της 1ης Μάη. Σε επίπεδο συμβολισμών η κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι είναι απέναντι στα αιτήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, ειδικά φέτος που προωθεί το «ελαστικό 8ωρο» γκρεμίζοντας δηλαδή μια μεγάλη κατάκτηση του εργατικού κινήματος.

«Η εαρινή αντεπίθεση της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί με λογική συγκρούσεων και όχι συμβιβασμών», διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου μέσω των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων.

Χαρακτηριστικό των κυβερνητικών προθέσεων είναι το πρωτοσέλιδο θέμα του «Ελεύθερου Τύπου». Κάτω από τον τίτλο «Οι 3 άξονες της αντεπίθεσης Καραμανλή», σημειώνεται: «Η εαρινή αντεπίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση και της οποίας θα ηγηθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός σηματοδοτεί την καλύτερη απάντηση και στην υπονόμευσή της που καταβάλλεται από πολλούς. Μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν βασικό στόχο». Μάλιστα, στο άρθρο της εφημερίδας τονίζεται ότι «το επόμενο εξάμηνο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία του κυβερνητικού έργου», ενώ διαπιστώνεται ότι «ύστερα από 14 μήνες στην εξουσία, είναι φανερό ότι χρειάζονται νέες δυναμικές πρωτοβουλίες προκειμένου να προχωρήσει πιο γρήγορα το κυβερνητικό έργο και να γίνουν οι αναγκαίες ρήξεις και τομές που έχει ανάγκη ο τόπος»...

Παράλληλα, ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί η απλόχερη υποστήριξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στις «διαρθρωτικές αλλαγές», καθώς και η κριτική που ασκεί για... «αδράνεια» της κυβέρνησης. Η ανεπιφύλακτη στήριξη που πρόσφερε στην αντιλαϊκή επίθεση με τις χτεσινές δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου επισημάνθηκε από το κυβερνητικό επιτελείο. Η δήλωση - απάντηση του Ρουσόπουλου ήταν μάλλον για «ξεκάρφωμα»... Η στάση αυτή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, πρόσφατα ο Κ. Καραμανλής «βάζει αέρα στα πανιά» της κυβέρνησης. Εκτιμούν μάλιστα ότι «αναπόφευκτα» θα επηρεαστεί και η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τις οποίες θα κάνουν ό,τι μπορούν να μην τις «εκθέσουν» περισσότερο στα μάτια των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ