Πέμπτη 5 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Παγώνουν» οι μεταβιβάσεις πόλεων

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Την απόφαση να ανασταλεί «επ' αόριστον» η διαδικασία μεταβίβασης του ελέγχου των πόλεων της Δυτικής Οχθης από τον ισραηλινό στρατό στις παλαιστινιακές αρχές έλαβε, χτες, ατύπως το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, μετά από σχετική εισήγηση του υπουργού Αμυνας. Ο Σαούλ Μοφάζ υποστήριξε ότι οι μεταβιβάσεις «θα γίνουν όταν η παλαιστινιακή πλευρά υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, πατάσσοντας την τρομοκρατία και αφοπλίζοντας όλους τους Παλαιστίνιους μαχητές».

Η ισραηλινή αυτή κίνηση προκάλεσε επιπλέον ένταση στις ήδη τεταμένες ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις, μετά τα τελευταία επεισόδια εισβολών του ισραηλινού στρατού στις παλαιστινιακές πόλεις που έχουν, ήδη, «μεταβιβαστεί», αλλά και τις επιθέσεις με ρουκέτες, με τις οποίες απάντησαν οι παλαιστινιακές οργανώσεις. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι μίλησαν για «ατυχέστατη και αρνητικότατη εξέλιξη» και προειδοποίησαν ότι η ισραηλινή στάση υποσκάπτει τις δυνατότητες επιτυχίας, της - ούτως ή άλλως - εύθραυστης εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας καθιστούσε σαφές ότι δεν προτίθεται να αναγκάσει τους μαχητές να καταθέσουν τα όπλα τους, αλλά ότι θα συζητήσει μαζί τους, έτσι ώστε να επιτευχθεί ηρεμία. Αντίθετα, στην Τουλκαρέμ οι τοπικοί επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας ανακοίνωσαν, χτες, ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τις μαχητικές οργανώσεις που δρουν στην πόλη και εντός 48ώρου θα έχουν συγκεντρωθεί τα όπλα τους.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά έξω από τη Ραμάλα, επειδή, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λιθοβολούσαν Ισραηλινούς στρατιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ