Πέμπτη 5 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ- ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
Προκαλούν οι ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το θερμόμετρο της έντασης εντός της έδρας του ΟΗΕ, όπου και διεξάγεται η Διάσκεψη για την αναθεώρηση της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, έχει ανέβει. Εξαιτίας των επιθέσεων των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, όσον αφορά το πρόγραμμα του εμπλουτισμένου ουρανίου.

Οι ΗΠΑ, που πρωτοστατούν στην κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών, κάλεσαν εκ νέου χτες το Ιράν να εγκαταλείψει οριστικά το πρόγραμμα εμπλουτισμού του ουρανίου, μετά από τις δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί, που δήλωσε την Τρίτη από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ότι η χώρα του δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της για εμπλουτισμό του ουρανίου και διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα αυτό θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για το Ιράν να διαθέτει ένα τέτοιο πρόγραμμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ και πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε σε τι χρησιμοποιήθηκε αυτό στο παρελθόν και ο μόνος τρόπος για να ικανοποιηθεί πραγματικά ο κόσμος και να υπάρξει η διαβεβαίωση ότι δε θα αποτελέσει τούτο πυρηνική απειλή, είναι να σταματήσει πλήρως το πρόγραμμα αυτό».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο προκαλούν και απειλούν, αλλά επιδιώκουν να υπάρξει και μία απόφαση που θα επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν. Εντούτοις η αποστολή των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρείται πολύ δύσκολη εάν όχι ακατόρθωτη, αφού, κατά την «Washington Post», η ομιλία του εκπροσώπου της κυβέρνησης Μπους, που σκοπό είχε να αυξήσει την πίεση προς το Ιράν, έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα, «η ομιλία υπογράμμισε ακόμη περισσότερο τις διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων όσον αφορά στο χειρισμό των ζητημάτων των πυρηνικών» τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ επιχειρούν να προωθήσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος, με στόχο μία μορφή εμπορικού αποκλεισμού της ΛΔ Κορέας στα διεθνή ύδατα πέραν της Κορεατικής Χερσονήσου, με πρόσχημα την εξέταση «πληροφοριών για πιθανά πυρηνικά υλικά και όπλα».

Χτες αρθρογράφος της βορειοκορεατικής εφημερίδας, οργάνου της ΚΕ του Κόμματος Εργατών Κορέας, Ροντόνγκ Σινμούν, σημειώνει, κάνοντας έκκληση και προς την πλευρά της Νότιας Κορέας: «Τώρα που οι ΗΠΑ κινούνται ολοταχώς στην κατεύθυνση πρόκλησης ενός νέου πολέμου, η συνεργασία για την ειρήνη είναι το ζωτικό καθήκον για την υπεράσπιση της ασφάλειας του κορεατικού έθνους... Ο αγώνας για υπεράσπιση της ειρήνης ενάντια στον πόλεμο είναι κοινός αγώνας για το έθνος και στις δύο πλευρές της Κορεατικής Χερσονήσου».

Εκκληση 70 δημάρχων

Στο μεταξύ, δήμαρχοι από διάφορες πόλεις του πλανήτη, μεταξύ των οποίων η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, οι δύο ιαπωνικές πόλεις που ισοπεδώθηκαν από τις αμερικανικές ατομικές βόμβες στο τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, απηύθυναν έκκληση προς όλα τα έθνη να διαλύσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια.

«Επιθυμούμε την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων και θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα ειρήνης, αντί της κουλτούρας του πολέμου», δήλωσε ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Ταντατόσι Ακίμπα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της Διάσκεψης. Συνολικά, 70 δήμαρχοι μεγάλων πόλεων του κόσμου μετέχουν στην οργάνωση «Δήμαρχοι για την Ειρήνη», μια οργάνωση μέλη της οποίας είναι αξιωματούχοι από περισσότερες από 750 πόλεις, οι οποίοι έχουν προσκληθεί στις εργασίες της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Διαρροή» προσχεδίου της πιθανής συμφωνίας (2022-02-19 00:00:00.0)
Παλαιστινιακό και Ιράν στο επίκεντρο της επίσκεψης Μέρκελ (2021-10-12 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο συναινέσεις και ανταγωνισμοί (2016-04-02 00:00:00.0)
Κινήσεις εντυπωσιασμού και άνευ ουσίας (2010-04-11 00:00:00.0)
«Ετοιμος» για Ομπάμα ο Αχμαντινετζάντ (2009-05-27 00:00:00.0)
Προς το παρόν... εκρηκτική ηρεμία (2003-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ