Πέμπτη 5 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΗΣΙΑ ΜΑΛΒΙΝΑΣ (ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ)
Το «ευρωσύνταγμα» τα «χαρίζει» στη Βρετανία!

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Ενταση και πάλι εξαιτίας των Νήσων Μαλβίνας που οι Βρετανοί αποκαλούν Φόκλαντς: Η ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη τα «χαρίζει» στη Βρετανία. Επισήμως η Αργεντινή εξέφρασε τη διαφωνία της, αν μη τι άλλο... και χτες ο εκπρόσωπος της ΕΕ έσπευσε να διαβεβαιώσει την κυβέρνηση της Αργεντινής ότι... τίποτα δεν έχει αλλάξει σχετικά με το «καθεστώς» των Νησιών Φόκλαντς.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν εξήγησε ότι η αναφορά που γίνεται στο παράρτημα ουσιαστικά αποτελεί αντιγραφή αναφορών σε παλαιότερα προσχέδια του Συντάγματος: «Σε παλαιότερα κείμενα υπήρχε λίστα με τις υπερπόντιες κτήσεις. Η ίδια λίστα υπάρχει και τώρα υπό τους ίδιους όρους» κατέληξε.

Από την πλευρά της η Αργεντινή δεν αναγνωρίζει τη βρετανική κυριαρχία επί των Νήσων Μαλβίνας, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς στο θαλάσσιο χώρο περί αυτών τα αποθέματα πετρελαίου είναι πολύ μεγαλύτερα από της Βενεζουέλας και του Ιράκ μαζί και το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι το μεγάλο υποθαλάσσιο βάθος. «Εχουμε μία διαφορά με τη Βρετανία. Θα περιμένουμε 4, 40 ή 400 χρόνια, όμως τα Μαλβίνας ανήκουν στην Αργεντινή και στο τέλος το θέμα θα ρυθμιστεί. Εχουμε την ίδια υπομονή που είχαν και οι αποικιοκρατικές δυνάμεις» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής. Μάλιστα, στο πλευρό του στάθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Σέλσο Αμορίμ.

Η Αργεντινή δεν αναγνωρίζει τη βρετανική κυριαρχία υποστηρίζοντας ότι τα - γαλλικά στην αρχή και στη συνέχεια ισπανικά - Νησιά Μαλβίνας τής ανήκουν από το 1833. Στις 2 Απρίλη 1982 με μια αιφνιδιαστική επιχείρηση, το χουντικό καθεστώς της Αργεντινής, υπό τον στρατηγό Λεοπόλντο Γκαλτιέρι, κατέλαβε τα Νησιά. Ομως η κυβέρνηση της τότε πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ οργάνωσε τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση από τα τέλη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Δύο μήνες αργότερα η βρετανική σημαία κυμάτιζε και πάλι στην πρωτεύουσα Πορτ Στάνλεϊ, οι Αργεντινοί υποχώρησαν και το στρατιωτικό καθεστώς κατέρρευσε μετά από λίγους μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ