Σάββατο 7 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Στα 900 εκατ. ευρώ το κόστος

Εντατικά προετοιμάζεται η κατασκευή του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου, λεπτομέρειες του οποίου παρουσιάστηκαν προχτές στη Ρώμη, από τις διοικήσεις της ΔΕΠΑ και της ιταλικής «Edison». Οι δύο εταιρίες που θα συνεργαστούν για το έργο, υπό το εταιρικό σχήμα «Poseidon Co» με ισοδύναμη συμμετοχή στις δαπάνες και στα έσοδα, συζήτησαν προχτές στη Ρώμη και τα πρώτα τεχνικά στοιχεία, προκειμένου στη συνέχεια να υπογραφτεί και η διακρατική συμφωνία.

Το συνολικό μήκος του αγωγού υπολογίζεται στα 820 χιλιόμετρα. Από την Κομοτηνή που θα ξεκινά μέχρι το Σταυρολιμένα ή τον Ασπροπόταμο της Ηπείρου στις ακτές του Ιονίου, το μήκος του υπολογίζεται στα 600 χλμ. και άλλα 220 χλμ. θα είναι υποθαλάσσια. Το συνολικό κόστος του αγωγού - που υπολογίζεται σε 600 εκατ. ευρώ για το χερσαίο τμήμα και 300 εκατ. ευρώ για το υποθαλάσσιο - θα γίνει προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Ο ελληνοϊταλικός αγωγός φυσικού αερίου θα αποτελεί τμήμα του οριζόντιου άξονα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία και την Κεντρική Ασία, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, προς τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται πως σε περίπτωση διεύρυνσης του εταιρικού σχήματος με τη συμμετοχή της τουρκικής «Botas» ή άλλης εταιρίας, θα υπάρξει αναλογική συμμετοχή και στα οικονομικά μεγέθη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ