Σάββατο 7 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΒΕ
Μαζί με την εργατική τάξη

Κάλεσμα της παράταξης για συμμετοχή των ΕΒΕ στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και ένταση των κοινών αγώνων

Μαζικό κάλεσμα στους αυτοαπασχολούμενους για συγκροτημένη συμμετοχή «στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνει ανυποχώρητα και αγωνιστικά η εργατική τάξη, με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο», στις 11 του Μάη, απευθύνει η Δημοκρατική Κίνηση ΕΒΕ (ΔΗΚΕΒΕ), χαιρετίζοντας την εργατική Πρωτομαγιά. «Η κοινή δράση -τονίζει η ΔΗΚΕΒΕ- η κοινωνική συμμαχία αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων ΕΒΕ και εργαζομένων, πηγάζει από την αναγκαιότητα συγκέντρωσης δυνάμεων ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές. Σε αυτή την κατεύθυνση θα δυναμώνει ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου».

Το κάλεσμα της παράταξης έρχεται σε μια περίοδο με πρόσφατη την εμπειρία της συνδυασμένης αγωνιστικής απάντησης στην κυβερνητική επίθεση, με τις σημαντικές συγκεντρώσεις που έγιναν σε διάφορες περιοχές για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, η απελευθέρωση του οποίου βρίσκει αντίθετους τόσο τους εργαζόμενους όσο και τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών ΕΒΕ. Στη συγκεκριμένη φάση, με τις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ να μιλούν -κάτω από την πίεση της βάσης- για κινητοποιήσεις, αλλά να προσπαθούν να μην εκφραστεί έμπρακτα η εναντίωση στην ασκούμενη πολιτική, η δύναμη του ΠΑΜΕ με τις ομοσπονδίες και τα σωματεία που το στηρίζουν, μπορεί -και θα- λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την ενδυνάμωση του κοινού αιτήματος μείωσης του ωραρίου.

«Οι ηρωικοί αγώνες της εργατικής τάξης για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, δίνουν δύναμη και αισιοδοξία, είναι η ελπίδα του λαού για μια καλύτερη ζωή», επισημαίνει η ΔΗΚΕΒΕ και προσθέτει ότι «η επιδρομή στην αγορά, των μονοπωλιακών ομίλων για περισσότερα κέρδη συνθλίβει τους ΕΒΕ, τους οδηγεί στο περιθώριο, εντείνει την εκμετάλλευση στους εργαζόμενους, καταπατούνται τα εργασιακά τους δικαιώματα. Η κυβέρνηση, μετά τα φορολογικά και χρηματοδοτικά προνόμια που προσφέρει στο μεγάλο κεφάλαιο, τώρα ετοιμάζει την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και με τη σφραγίδα της ΕΕ εξαπολύει νέα επίθεση, με στόχο τα ασφαλιστικά - κοινωνικά δικαιώματα, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας».

Ταυτόχρονα, η ΔΗΚΕΒΕ καλεί στην απομόνωση των συνδικαλιστικών ηγεσιών «της συναίνεσης και της υποταγής», στην οικοδόμηση του αγωνιστικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, στην ανάπτυξη κοινών αγώνων με τους εργατοϋπαλλήλους. Παράλληλα στηρίζει τα κοινά αιτήματα για: Κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, υποχρεωτικά για όλα τα καταστήματα. Ωράριο μέχρι 48 ώρες την εβδομάδα με τρία απογεύματα κλειστά υποχρεωτικά για όλα τα καταστήματα, συνεχές ωράριο, κατάργηση της ΚΥΑ 1162/97, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους (7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ