Τρίτη 10 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ
Αντεργατικός κατήφορος

Τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους που αντιδρούν στα σχέδια ξεπουλήματος της ΕΑΣ προσπαθεί να ξεκάνει η εργοδοσία

Τον αντεργατικό κατήφορο που χάραξε η εργοδοσία στις ιχθυοκαλλιέργειες «ΣΕΛΟΝΤΑ», ακολουθεί και η πρασινογάλαζη διοίκηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Φωκίδας. Με μια αυθαίρετη κίνηση και με πρωτοστάτη τον πρόεδρο της Ενωσης και στέλεχος της Νομαρχιακής Επιτροπής Φωκίδας του ΠΑΣΟΚ Η. Ξηρό, κοινοποίησαν τις απολύσεις στον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τον γενικό γραμματέα του σωματείου και σε δύο ακόμα εργαζόμενους, που αντιστέκονται στους σχεδιασμούς της διοίκησης να διαλύσει την ΕΑΣΦ.

Αδίστακτοι οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη δευτεροβάθμια συνεταιριστική οργάνωση μετατρέπονται σε διώκτες της συνδικαλιστικής δράσης. Η «υπόθεση» δίωξης των συνδικαλιστών και διάλυσης του σωματείου, στην ΕΑΣ Φωκίδας, είναι παλιότερη. Προηγήθηκε δίωξη και απόλυση του πρώην αντιπροέδρου του σωματείου, απολύσεις εργαζομένων, πιέσεις, εκβιασμοί και τρομοκρατία.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, όμως, οι εργαζόμενοι και το σωματείο δε «σταύρωσαν» τα χέρια και προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, απεργίες και διαμαρτυρίες. Κάτω από την πίεση των αγώνων, η εργοδοσία αναγκάστηκε να υποχωρήσει προσωρινά. Σ' αυτό το διάστημα, η διοίκηση προσπάθησε - χωρίς να τα καταφέρει - να καλλιεργήσει αντιπαράθεση ανάμεσα στους συνεταιρισμένους αγρότες και τους εργαζόμενους της ΕΑΣ.

Τώρα επανέρχεται, αλλά και πάλι οι εργαζόμενοι απαντάνε αγωνιστικά με απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκινάνε σήμερα Τρίτη με 48ωρη απεργία, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων και τη λειτουργία της Ενωσης σε όφελος των αγροτών και των εργαζομένων.

Στο πλευρό των απολυμένων συνδικαλιστών και των εργαζομένων, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας. Σε κοινή ανακοίνωση με το σωματείο, καταγγέλλουν το ΔΣ της ΕΑΣ Φωκίδας για παράνομες και αναιτιολόγητες απολύσεις και για τη διάλυση της Ενωσης. Καταγγέλλουν το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Η. Ξηρό ότι «προσφέρει υπηρεσίες στην κυβέρνηση της ΝΔ, καλώντας τη να ανατρέψει νόμους, ώστε ελεύθερα να απολύουν οι επιχειρήσεις όποιον θέλουν, να καταργήσει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες». Τέλος, καλούν, από κοινού εργαζόμενους και αγρότες να αντισταθούν στις αντεργατικές μεθοδεύσεις.

Τη στήριξη και συμπαράστασή της εκφράζει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να αγωνιστούν ενάντια στις αντιλαϊκές - αντιαγροτικές πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, με αφετηρία τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, αγροτών και επαγγελματιών στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΕΚ Φωκίδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ