Τρίτη 10 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2005 - ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
1ος ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ
Από την Καισαριανή στους Στύλους του Ολυμπίου Διός

Τους 200 εκτελεσμένους του Μάη του '44 και την πρώτη Εργατική Πρωτομαγιά του 1893 τίμησε την Κυριακή το ΠΑΜΕ

Οι δρομείς στην αφετηρία. Στον τόπο της θυσίας των 200 κομμουνιστών
Οι δρομείς στην αφετηρία. Στον τόπο της θυσίας των 200 κομμουνιστών
Καισαριανή... Ο τόπος του μαρτυρίου για 200 Ακροναυπλιώτες κομμουνιστές, που πότισαν με το αίμα τους τον τοίχο του Σκοπευτηρίου, την Πρωτομαγιά του 1944. Δολοφονήθηκαν από τα πολυβόλα των Γερμανών, στην πιο μαζική εκτέλεση πατριωτών που καταγράφηκε στην ιστορία της Αντίστασης, μέσα σ' ένα πρωινό. Ο φασισμός δεν τους συγχώρεσε τη δίψα τους για λευτεριά, τον πρωτοπόρο ρόλο τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ελληνικού λαού. Τα μάτια τους και το μυαλό τους έβλεπαν πολύ μακριά... Μέχρι την απελευθέρωση της τάξης τους από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για μια Ελλάδα της δουλιάς και της προκοπής.

Στύλοι του Ολυμπίου Διός, 1η Μάη 1893. Η εργατική τάξη της Αθήνας γιορτάζει και τιμά για πρώτη φορά την Πρωτομαγιά, λίγα βήματα πιο πάνω, στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Περίπου δυο χιλιάδες εργάτες και εργάτριες εγκρίνουν ψήφισμα, με βασικά αιτήματα την κυριακάτικη αργία, το 8ωρο, τη σύνταξη. Η εργατική τάξη στα πρώτα της οργανωτικά σκιρτήματα, προτάσσει τις ανάγκες και τα αιτήματα της εποχής της, κόντρα στο «κεφαλαιοκρατικό σύστημα και την ολιγαρχική πολιτική του έκφραση» που κατήγγειλε ο Στ. Καλλέργης από το βήμα της Πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης την επόμενη χρονιά, στο ίδιο σημείο.

Αυτή τη διαδρομή, τη γεμάτη μνήμες και συμβολισμούς, διήνυσαν την Κυριακή οι αθλητές δρομείς και οι εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και συμμετείχαν στον 1ο Εργατικό Αγώνα Δρόμου προς τιμήν της Πρωτομαγιάς. Ψυχή της εκδήλωσης, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ και πρωταγωνιστές οι περίπου 90 δρομείς που συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Τιμή στους νεκρούς

Εργαζόμενοι της Αθήνας υποδέχονται τους δρομείς
Εργαζόμενοι της Αθήνας υποδέχονται τους δρομείς
Σε μια λιτή εκδήλωση τιμής στους εκτελεσμένους κομμουνιστές, μέλη της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, περιστοιχισμένοι από τους δρομείς κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων. Ενός λεπτού απόλυτης σιγή και ύστερα ένα παρατεταμένο χειροκρότημα. «ΑΘΑΝΑΤΟΙ».

Στην είσοδο του Σκοπευτηρίου διαβάστηκε το «Επέσατε θύματα» και ένα σύντομο ιστορικό της ηρωικής θυσίας, της πορείας θανάτου από τις φυλακές της Ακροναυπλίας στο Σκοπευτήριο, το ξημέρωμα της Πρωτομαγιάς. Και ύστερα, το σύνθημα της εκκίνησης. Οι δρομείς, εργαζόμενοι κάθε ηλικίας, με την μπλούζα του ΠΑΜΕ ξεχύθηκαν στο δρόμο, σ' έναν αγώνα χωρίς ανταγωνισμό, χωρίς νικητές και ηττημένους.

«Είμαστε κι εμείς εργάτες του αθλητισμού», δήλωναν λίγο πριν τα μέλη των αθλητικών συλλόγων και των ερασιτεχνικών ομάδων που ήρθαν να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους την εκδήλωση του ΠΑΜΕ. «Διεκδικούμε ελεύθερο χρόνο για όλο το λαό, χώρους άθλησης και αθλητισμό μακριά από χορηγούς και ρεκόρ» σημείωναν, δίνοντας το στίγμα του αδιέξοδου που η κυρίαρχη πολιτική έχει επιβάλει σήμερα στην ανάγκη του ανθρώπου για άθληση, για ελεύθερο χρόνο, για ψυχαγωγία και σωματική άσκηση.

Διανύοντας μια απόσταση τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων, οι δρομείς τερμάτισαν λίγο μετά τις 11 στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Εκεί, όπου συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από τα ταξικά Συνδικάτα της Αθήνας τους περίμεναν για να τους υποδεχτούν μ' ένα θερμό χειροκρότημα και ένα κόκκινο γαρίφαλο.

Η ικανοποίηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων. Εκείνων που έτρεξαν και τερμάτισαν, ανεξάρτητα από τη σειρά, καθώς κατάφεραν να διανύσουν την «ιστορία των αγώνων της τάξης τους», όπως χαρακτηριστικά έγραφε και το πανό του Πανεργατικού Μετώπου στο χώρο του τερματισμού. Ικανοποίηση όμως και για εκείνους που βρέθηκαν στο χώρο της υποδοχής, για να αγκαλιάσουν εκείνους που κόπιασαν. Ολοι μαζί, ανανέωσαν το ραντεβού για τις 11 Μάη, στην πλατεία Συντάγματος, στην κεντρική Πρωτομαγιάτικη Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί.

Υπόσχεση αγώνα

Μ' ένα σύντομο χαιρετισμό, ο Δ. Αγκαβανάκης υποδέχτηκε τους δρομείς εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ: «Με τη συμμετοχή σας δώσατε το μήνυμα σ' εκείνους που θέλουν να στερήσουν από τους εργαζόμενους τον ελεύθερο χρόνο και τα κατακτημένα με αίμα δικαιώματά τους. Αλλά, δώσατε και υπόσχεση αγώνα, τιμώντας τους νεκρούς της εργατικής τάξης», σημείωσε και ευχαρίστησε τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Απόλλων» Δυτικής Αττικής για την πολύτιμη συμβολή του στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολούθησε, τα τραγούδια του αγώνα εναλλάσσονταν με τα ποιήματα και τις ιστορικές αναφορές στην Πρωτομαγιά. Ο 1ος Εργατικός Αγώνας Δρόμου ολοκληρώθηκε λίγο πριν το μεσημέρι με την απονομή των μεταλλίων και των επάθλων, ενώ αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής μοιράστηκαν σε όλους τους δρομείς.

Για την ιστορία, πρώτοι στη γενική κατάταξη των ανδρών τερμάτισαν οι Γιώργος Μάλλιαρης (Πανελλήνιος - ΣΕΒΑΣ) με χρόνο 9.13, ο Ιωάννης Χαμόδρακας (Σύλλογος Ν. Ιωνίας) με χρόνο 9.22 και ο Βλάσης Καραβασίλης (ΑΠΣ Απόλλων) με χρόνο 9.33. Στις γυναίκες στην πρώτη τριάδα τερμάτισαν οι Μαρίνα Δεσπολάρη (ΣΔΥ Ηλείας, χρόνος 11.40), η Ανθή Πανταζή (ΣΔΥ Αθήνας, χρόνος 13.07) και η Γιούλη Φυτιλή (ΣΕΒΑΣ Ν. Φθιώτιδας, χρόνος 14.10).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ