Τρίτη 10 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Κατοχικές εκκαθαρίσεις

Ορκίστηκε για δεύτερη φορά, και πάλι ελλιπής, η κυβέρνηση Τζαφάρι

Από χτεσινή επίθεση της αντίστασης
Από χτεσινή επίθεση της αντίστασης
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ευρύτατες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις έχουν εξαπολύσει οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις στην περιοχή αλ Ανμπάρ και κοντά στα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι αντικατοχικές επιθέσεις μέσα στην πρωτεύουσα και ο πρωθυπουργός Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι προσπαθεί να «σταθεροποιήσει» τα μέλη της κυβέρνησής του, που την Κυριακή ορκίστηκε για δεύτερη φορά!

Η περιοχή Ομπάιντι βρίσκεται στο στόχαστρο των κατοχικών δυνάμεων, οι οποίες, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή τους, σκότωσαν το τελευταίο 24ωρο 75 αντάρτες. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, πρόκειται για τη μεγαλύτερη, από άποψη αριθμού, επιχείρηση του αμερικανικού στρατού, που χρησιμοποιεί αεροσκάφη και ελικόπτερα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι σε αλλεπάλληλες επιδρομές των κατοχικών δυνάμεων, την Κυριακή, στην πόλη Κάιμ, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, σκοτώθηκαν 6 αντάρτες και έγιναν 54 συλλήψεις.

Χθες, εντός της Βαγδάτης, σημειώθηκε νέα επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, με στόχο σημείο ελέγχου του ιρακινού στρατού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι 6, όπως και 3 πολίτες. Το απόγευμα, άλλες 3 επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα συγκλόνισαν την πρωτεύουσα, και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η μία προκάλεσε αρκετά θύματα μεταξύ Ιρακινών στρατιωτών.

Τέλος, χθες το μεσημέρι, έγινε στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι η κηδεία 6 σιιτών που απήχθησαν και δολοφονήθηκαν, το Σαββατοκύριακο, κοντά στη Γιουσουφίγια, νοτίως της Βαγδάτης. Αν και δεν έγινε ευθεία αναφορά στους σουνίτες αντάρτες, ιμάμηδες του Σαντρ Σίτι προειδοποίησαν ότι στόχος των δραστών της δολοφονίας αυτής δεν είναι παρά η πρόκληση θρησκευτικής διαμάχης.

Κυβερνητικές παλινωδίες...

Για δεύτερη φορά ορκίστηκε, την Κυριακή, η κυβέρνηση του Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι, μετά τις πιέσεις των Κούρδων να συμπεριληφθεί στο κείμενο του όρκου συγκεκριμένη αναφορά «για ένα ομοσπονδιακό Ιράκ». Ο Τζαφάρι δεν παρέλειψε, σε δηλώσεις του, να επαναλάβει ότι «θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να τερματιστεί η βία στο Ιράκ, ακόμη και να επιβάλει στρατιωτικό νόμο». Το Σαββατοκύριακο, ο «πρωθυπουργός» ανακοίνωσε, επίσης, ότι πέτυχε να καλύψει τις προσωρινές θέσεις των 5 κρίσιμων υπουργείων, καθώς και τη μία κενή θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού.

Υπουργός Αμυνας διορίστηκε ο σουνίτης Σααντούν αλ Ντουλάιμι και ως υπουργός Πετρελαίου ο σιίτης Μπαχρ αλ Ούλουμ. Εντούτοις, ο σουνίτης αξιωματούχος στον οποίο είχε ανατεθεί το υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αρνήθηκε να αναλάβει καθήκοντα, αναγκάζοντας τον Τζαφάρι να αρχίσει, εκ νέου, διαβουλεύσεις. Επίσης, κενή παραμένει και η δεύτερη θέση αναπληρωτή πρωθυπουργού, η οποία, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό, προορίζεται για γυναίκα.

...και μια διάσπαση

Διχασμένο είναι, με βάση πληροφορίες, από τα τέλη Απρίλη το Τουρκομανικό Μέτωπο, το οποίο αποτελείται από 7 κόμματα και εκπροσωπεί την τουρκομανική μειονότητα στις κουρδικές περιοχές του βορείου Ιράκ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι τουρκομανικές παρατάξεις διαφώνησαν μεταξύ τους όσον αφορά στη στάση που θα πρέπει, πλέον, να κρατήσουν απέναντι στην κυβέρνηση Τζαφάρι και στον Κούρδο Πρόεδρο Ταλαμπανί, καθώς ορισμένοι εκτιμούν, πλέον, ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία. Το Τουρκομανικό μέτωπο λαμβάνει οικονομική βοήθεια 300.000 δολαρίων το μήνα από την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ