Τρίτη 10 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Επέβαλε ταρίφα...

Ο αγροτοσυνδικαλιστής και στέλεχος της ΝΔ Θ. Νασίκας συμφώνησε με «εκπροσώπους» των αλλοδαπών εργατών για το ύψος του μεροκάματου

Ο εκβιασμός και η απειλή για απέλαση, που χρησιμοποίησε ο δήμαρχος Τυρνάβου, Θ. Νασίκας, εξανάγκασε τους αλλοδαπούς εργάτες, που δουλεύουν σε κτήματα της περιοχής, να υποχωρήσουν από τη διεκδίκησή τους για μεροκάματο 30 ευρώ.

Σε σύσκεψη που διοργάνωσε, την Κυριακή το βράδυ, ο δήμαρχος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συνεταιρισμών και κάποιων που εμφανίστηκαν σαν εκπρόσωποι των αλλοδαπών, συμφωνήθηκε το μεροκάματο να είναι 28 ευρώ, από τα 25 που ήταν μέχρι τώρα. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι κάποιος από τους «εκπροσώπους» των αλλοδαπών εμφανίστηκε πολύ ευχαριστημένος απ' αυτή την εξέλιξη και, μάλιστα, έπλεξε το εγκώμιο του Θ. Νασίκα, δηλώνοντας ότι «ουδέποτε νιώσαμε απέναντί μας ρατσισμό από τον κύριο δήμαρχο»! Ο Θ. Νασίκας, που με τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση, πήρε αμέσως την «πάσα» και δήλωσε: «Ουδέποτε υπήρξα ρατσιστής και με τους Αλβανούς μετανάστες, πολλές φορές, έφαγα από το ίδιο κουτάλι και την ίδια καραβάνα»!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η «πρόθυμη συμφωνία» των «εκπροσώπων» των αλλοδαπών εργατών γης δεν ήταν και τόσο αυθόρμητη, αλλά έγινε μετά από συναντήσεις και διαβουλεύσεις τους με το δήμαρχο και, βεβαίως, κάτω από την πίεση των εκβιασμών και των απειλών που προηγήθηκαν...

Την πλήρη και κάθετη διαφωνία του με τη συμφωνία εξέφρασε στη σύσκεψη ο Θ. Βάιος, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο οποίος τη χαρακτήρισε άκυρη, επισημαίνοντας ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που προβλέπει κατώτερο ημερομίσθιο άνω των 30 ευρώ, έχει ισχύ νόμου και καμιά άλλη απόφαση δεν μπορεί να την αλλοιώσει.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την εκβιαστική και ρατσιστική συμπεριφορά του δημάρχου Τυρνάβου προς τους αλλοδαπούς εργάτες.

Μετά την καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ανακοίνωση εξέδωσε και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, η οποία σημειώνει ότι «για τα πολλά και οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών δε φταίνε οι αλλοδαποί εργάτες, αλλά η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η πολιτική μειώνει δραματικά το αγροτικό εισόδημα, φέρνει την ανέχεια και τη φτώχεια και οδηγεί στο ξεκλήρισμα χιλιάδες μικρονοικοκυραίους της υπαίθρου». Και συνεχίζει: «Για τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος δε φταίει το μεροκάματο των αλλοδαπών εργατών. Αυτό το δικαιούνται οι μετανάστες, που δουλεύουν σκληρά μαζί με τους αγρότες και έχουν προσφέρει πολλά στην αγροτική οικονομία της χώρα μας. Ούτε μπορούν να ζητούν κάποιοι να μετατραπούν οι αλλοδαποί εργάτες σε σύγχρονους κολίγους».

Σε ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής Τυρνάβου του ΚΚΕ, η ενέργεια του Θ. Νασίκα χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη και φασίζουσας νοοτροπίας» και επισημαίνεται πως «πέρα από το γεγονός ότι κινείται έξω από τις αρμοδιότητες της ΤΑ να υποδεικνύει ή να καθορίζει τα επίπεδα των αμοιβών των αγροτοεργατών, ανοίγει το δρόμο για την επικράτηση επικίνδυνων, σε ό,τι αφορά το ρόλο της ΤΑ, λογικών, ενώ ταυτόχρονα επωάζει το αυγό του φιδιού για εκδήλωση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού, φαινομένων ξένων μέχρι σήμερα στην περιοχή μας». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Οσο θα καθυστερεί η συγκρότηση του μετώπου εργατών - αγροτών και ΕΒΕ ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, τόσο θα βρίσκουν έδαφος να καλλιεργούνται ανάλογες αντιλήψεις και μέθοδοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ