Πέμπτη 12 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Φεύγοντας από Γάζα, κρατάμε τη Δυτική Οχθη»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Η αποχώρησή μας από τη Λωρίδα της Γάζας μας δίνει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε την ασφάλεια των μεγάλων εποικιστικών συγκροτημάτων της Δυτικής Οχθης και σταδιακά να επεκτείνουμε και τα σύνορά μας προς ανατολάς, ελέγχοντας περισσότερο έδαφος της περιοχής. Επίσης, βοηθά την προσπάθειά μας να διατηρήσουμε ολόκληρη την Ιερουσαλήμ υπό ισραηλινό έλεγχο». Αυτό δήλωνε, χθες, απροκάλυπτα στην εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας.

Ο Σαούλ Μοφάζ, ουσιαστικά, επανέλαβε εκτιμήσεις που έχουν διατυπώσει παλαιότερα και άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, αλλά και αναλυτές, που επιμένουν ότι η αποχώρηση από τη Γάζα δεν είναι η αρχή μιας ολικής ισραηλινής αποχώρησης από τα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη, αλλά ένας τακτικός ελιγμός. Ο Μοφάζ, εκτός αυτού, διαβεβαίωσε ότι η αποχώρηση θα αρχίσει, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, όπως έχει ανακοινωθεί στα μέσα Αυγούστου και υποστήριξε ότι «θα είναι πολύ χρονοβόρο και επικίνδυνο για τον ισραηλινό στρατό να αρχίσει να κατεδαφίζει όλα τα κτίσματα που θα αφήσουν πίσω τους οι έποικοι», γι' αυτό και τάσσεται υπέρ του να αφεθούν ως έχουν.

Βίαιες κρατήσεις

Μετά από 26 ώρες κράτησης, αλλά και κακομεταχείρισης, αφέθηκαν ελεύθεροι οι 6 ξένοι ακτιβιστές, που συνελήφθησαν, στις 4 Μάη, στο χωριό Μπιλίν της Δυτικής Οχθης, μαζί με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους φιλειρηνιστές. Οι ακτιβιστές προσπαθούσαν να προστατεύσουν ελαιόδεντρα που ο ισραηλινός στρατός σχεδίαζε να ξεριζώσει για να ανεγερθεί το τείχος. Ισραηλινοί και ξένοι ακτιβιστές απελευθερώθηκαν με την προϋπόθεση ότι δε θα εισέλθουν ξανά «σε στρατιωτική ζώνη», δηλαδή, ουσιαστικά, σε παλαιστινιακά εδάφη. Οπως καταγγέλλεται, οι ξένοι ακτιβιστές (μεταξύ των οποίων και μία Ελληνίδα) δέχτηκαν αρκετά χτυπήματα και χρειάστηκαν και ιατρική βοήθεια, που δεν τους δόθηκε παρά μόνο μετά την πάροδο αρκετών ωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ