Πέμπτη 12 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Νέο προπαγανδιστικό παραλήρημα

ΤΜΠΙΛΙΣΙ.--

Πολλαπλή στόχευση είχε η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, στη Γεωργία. Πέραν της «δίχως προηγούμενο» στήριξης της Ουάσιγκτον -- λόγια του εγκατεστημένου με τη λεγόμενη Επανάσταση των Ρόδων προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι --, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξασφάλισε τη συνέχιση της γεωργιανής συμβολής στις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Ενώ υποσχέθηκε «βοήθεια» για τη ρύθμιση των εκκρεμών αυτονομιστικών ζητημάτων σε Αμπχαζία και Νότια Οσσετία, περιέγραψε ως «σημαντική» τη δεδηλωμένη δέσμευση της Μόσχας στο κλείσιμο των ρωσικών βάσεων που εναπομένουν στο γεωργιανό έδαφος. Ο Σαακασβίλι εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του καθεστώτος του για τη διπλωματική και αθρόα οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ. Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην Ουάσινγκτον Ποστ, εξάλλου, ο Σαακασβίλι κάλεσε για μια «Νέα Γιάλτα» με κεντρικούς στόχους: Την «εμπέδωση της δημοκρατίας» στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ως τη Μολδαβία και τη Λευκορωσία -- πράγμα που μάλλον διερμηνεύεται ως εμπέδωση της αμερικανικής επικυριαρχίας στην περιφέρεια...--, αλλά και την «εξάπλωση των συνόρων της ελευθερίας» (sic), «στη Ζιμπάμπουε και την Κούβα» (!), όπου, κατά την άποψή του, «εκατομμύρια ζουν υπό άσπλαχνους τυράννους»!..

Φυσικά, ο Μπους πλειοδότησε σε προπαγανδιστικά φληναφήματα του τύπου «η Γεωργία είναι φάρος δημοκρατίας», εκφράζοντας την ελπίδα ο "φάρος" αυτός να...«φωτίσει» το δρόμο και της Λευκορωσίας.

Πάντως, η επίσκεψη Μπους και η ομιλία του μπροστά σε ένα πλήθος υποστηρικτών του Σαακασβίλι συνοδεύτηκε από την ρίψη μιας χειροβομβίδας -- που δεν εξερράγη -- κοντά στην πλατφόρμα. Αρχικά το Τμπίλισι διέψευσε για να επιβεβαιώσει στη συνέχεια το συμβάν, πάντως τόσο η γεωργιανή όσο και η αμερικανική κυβέρνηση επέμεναν ότι η ζωή του Προέδρου των ΗΠΑ «δε διέτρεξε ποτέ κίνδυνο».

Η διαδήλωση αρκετών χιλιάδων Γεωργιανών εναντίον του Μπους για κάποιον μυστηριώδη λόγο «εξαφανίστηκε» σε ό,τι αφορά την κάλυψη των διεθνών ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ