Πέμπτη 12 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΗΠΑ
Ο Καρίλες «επί χρόνια στο μισθολόγιο της CIA»

Αποδεικνύεται και με αμερικανικά έγγραφα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΒΑΝΑ.-

«Η αλαζονεία της εξουσίας της κυβέρνησης Τζορτζ Ου. Μπους που φανερώνεται όσον αφορά στις υφιστάμενες αποδείξεις για την παρουσία του Λουίς Ποσάδα Καρίλες, που παρανόμως εισήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Μεξικό, βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος με την αλαζονεία που είχε επιδείξει o Καρίλες όταν τον συνάντησα» δηλώνει στην κουβανική εφημερίδα Granma o Γκαετόν Φόνζι αναφορικά στις συνεχείς αποκαλύψεις για την παρουσία του Λουίς Ποσάδα Καρίλες στο Μαϊάμι αλλά και την άρνηση της παρουσίας του εκ μέρους των Αμερικανών αξιωματούχων.

Ο Φόνζι, πρώην ερευνητής της ειδικής Επιτροπής του Κογκρέσου για Δολοφονικές Απόπειρες, και πασίγνωστος για τις έρευνές του αναφορικά στη δολοφονία του πρώην προέδρου Κένεντι, δηλώνει επίσης στην Granma ότι οι δικηγόροι του Καρίλες, που εισήλθε παρανόμως στις ΗΠΑ με το αλιευτικό σκάφος Λα Σαντρίνα, τον παρέλαβαν από το νησί Λας Μουχέρες στις 14 Μάρτη και τον μεταβίβασαν στο Μαϊάμι - που ανήκει στον Κουβανοαμερικανό επιχειρηματία Σαντιάγο Αλβάρες και κατέθεσαν επίσημο αίτημα ασύλου την προηγούμενη βδομάδα στο τοπικό γραφείο της Φλόριντα του Μεταναστευτικού που ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και καταλήγει ότι ο Καρίλες κρύβεται σε άγνωστη τοποθεσία της Νότια Φλόριντα.

Την ίδια στιγμή απόρρητα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν χτες αποδεικνύουν ότι ο καταζητούμενος και από τη Βενεζουέλα κουβανικής καταγωγής αντικομμουνιστής Λουίς Ποσάδα Καρίλες «ήταν επί χρόνια στο μισθολόγιο της CIA». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αρχεία της CIA και του FBI, που δημοσιοποιήθηκαν από το Αρχείο Εθνικής Ασφαλείας National Security Archive του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, αποκαλύπτεται ότι οι Αμερικανοί ερευνητές δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι ο Καρίλες ενέχεται στην τοποθέτηση βόμβας σε αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρίας Cubana Airlines το 1976, που κόστισε τη ζωή 73 ανθρώπων, περιλαμβανομένων εφήβων της εθνικής ομάδας ξιφασκίας της Κούβας.

«Η αίτηση του Ποσάδα για άσυλο στις ΗΠΑ», εκτιμά ο Πίτερ Κόρνμπλουχ, επικεφαλής του Αρχείου Εθνικής Ασφαλείας, θέτει το «δίλημμα» στην κυβέρνηση Μπους πώς να συμβιβάσει την «παραδοσιακή της συμπάθεια και υποστήριξη προς τους ισχυρούς πολιτικούς εξόριστους της Κούβας με την αυστηρή(;) στάση της έναντι της τρομοκρατίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001» και συμπληρώνει ότι «τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το ότι ο Ποσάδα υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ενορχηστρωτές τρομοκρατικής βίας στον κόσμο».

Βίος και πολιτεία

Στα έγγραφα της CIA ομολογείται ότι ο Ποσάδα ήταν «πρώην πράκτορας» τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, ενώ παρέμεινε «πληροφοριοδότης» της υπηρεσίας έως τα μέσα του 1976. Σύμφωνα με άλλο έγγραφο, λάμβανε μισθό 300 δολαρίων το μήνα. Ακόμη, έγγραφα καταδεικνύουν ότι μετά τη βομβιστική επίθεση εναντίον του αεροσκάφους της Cubana και την απόδρασή του από τη Βενεζουέλα, ο Ποσάδα Καρίλες μετέβη στο Σαλβαδόρ όπου μετείχε στις μυστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, που διηύθυνε ο αντισυνταγματάρχης Ολιβερ Νορθ, για τον ανεφοδιασμό των αντικομμουνιστών Κόντρας με όπλα και πυρομαχικά.

Τα έγγραφα τον συνδέουν επίσης με μια απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Γουατεμάλας το 1965 και περιγράφουν τη συμμετοχή του σε σχέδιο για την τοποθέτηση ναρκών με βεντούζες σε κουβανικά ή σοβιετικά φορτηγά πλοία στο μεξικανικό λιμάνι της Βερακρούς.

Η Βενεζουέλα, ήδη ετοιμάζει το επίσημο αίτημα έκδοσης του Καρίλες, ενώ ο Φιντέλ Κάστρο δήλωσε ότι η παρουσία του στο Μαϊάμι καταδεικνύει την «υποκρισία» της κυβέρνησης των ΗΠΑ όσον αφορά τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ομως ο Καρίλες δεν καταζητείται μόνο από τη Βενεζουέλα. Η κυβέρνηση της Κούβας αποδίδει την ευθύνη του κύματος βομβιστικών επιθέσεων σε ξενοδοχεία της χώρας που κόστισαν τη ζωή ενός Ιταλού επιχειρηματία την περίοδο 1996-97 στον Καρίλες, αλλά και την απόπειρα δολοφονίας κατά του Φιντέλ Κάστρο το 2000 κατά τη διάρκεια της Ιβηροαμερικανικής Συνόδου που έλαβε χώρα στον Παναμά. Ο Καρίλες φυλακίστηκε ως ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας με τη χρήση εκρηκτικών, ωστόσο έλαβε χάρη το 2004 από την απερχόμενη πρόεδρο του Παναμά, λίγο πριν παραδώσει τον προεδρικό θώκο στις αρχές του χρόνου, γεγονός που είχε προκαλέσει και διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσης, ο Ποσάδα είχε συλληφθεί στη Βενεζουέλα όταν το κουβανικό αεροσκάφος συνετρίβη στα ανοιχτά των ακτών των Μπαρμπάδος, αλλά δεν πρόλαβε να καταδικαστεί από δικαστήριο της χώρας καθώς απέδρασε από τη φυλακή όπου κρατούνταν το 1985 μεταμφιεσμένος σαν ιερέας. Σήμερα δηλώνεται «εξαφανισμένος», ωστόσο δικηγόροι επιμένουν ότι έφθασε στο Μαϊάμι των ΗΠΑ πριν από περίπου ένα μήνα, αφού εισήλθε παράνομα στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ