Τετάρτη 18 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Διαβουλεύσεις για τις κινέζικες εισαγωγές

Πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για έναρξη συνομιλιών με την Κίνα, κατέθεσε χτες ο επίτροπος Εμπορίου, Πίτερ Μάντελσον, όσον αφορά τις δύο από τις εννέα κατηγορίες εισαγωγής υφασμάτων από την Κίνα στην ΕΕ. Η πρόταση διατυπώθηκε, επειδή, όπως τώρα κρίνουν στην ΕΕ, οι εισαγωγές βαμβακερών φανελών και λινών υφασμάτων από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 187% και 56% αντίστοιχα από τις αρχές του χρόνου, εξέλιξη που εκτιμάται ότι έχει δυσμενείς συνέπειες στις χώρες - μέλη της ΕΕ.

Είναι ολοφάνερο ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει με κάποιο σκεπτικισμό την εξέλιξη των εισαγωγών κλωστοϋφαντουργικών εμπορευμάτων από την Κίνα, αλλά εξίσου φανερό είναι ότι πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα φανταζόταν κανείς εργαζόμενοι και αγρότες στις χώρες - μέλη γεύονται τις συνέπειες από την εφαρμογή των αντιδραστικών κανονισμών του ΠΟΕ. Με βάση τους κανονισμούς αυτούς, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, η Κίνα οφείλει στο διάστημα των διαβουλεύσεων να προτείνει τρόπους περιορισμού των ρυθμών αύξησης των εξαγωγών της. Οπως σημειώνει η Επιτροπή, μόνο στην περίπτωση που η Κίνα δεν προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα, θα προτείνει την επιβολή προσωρινών περιορισμών σχετικά με την ανάπτυξη των κινέζικων εξαγωγών για το έτος 2005, στις δύο αυτές κατηγορίες υφασμάτων.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΕ, μείωση της παραγωγής στις φανέλες υπέστησαν η Ελλάδα κατά 12%, η Πορτογαλία 30%-50% και η Σλοβενία 8%, ενώ για τα λινά η παραγωγή σε όλη την Ευρώπη έπεσε κατά 25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ