Τετάρτη 18 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικαστικά χαράτσια

Πιο ακριβή και δυσπρόσιτη για τα λαϊκά στρώματα γίνεται η Δικαιοσύνη, με την τροπολογία που καταθέτει σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας στο νομοσχέδιο που φέρει την ονομασία «Επιτάχυνση της διαδικασίας στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια». Με την τροπολογία επέρχεται αύξηση των τελών υποβολής των μηνύσεων κατά 10 ευρώ, καθώς επίσης άλλα 10 ευρώ για τα τέλη παράστασης πολιτικής αγωγής.

Ετσι, η κυβέρνηση της ΝΔ με αυτή την τροπολογία ουσιαστικά θέτει εμπόδια στην πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, ενώ δε θα συμβαίνει το ίδιο για τα άτομα με υψηλά εισοδήματα. Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν αποκρύπτει τη μεροληψία του προς τους ισχυρούς, καθώς στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «με την αύξηση των τελών υποβολής των μηνύσεων και παράστασης πολιτικής αγωγής επιδιώκεται να αποτραπεί η προσφυγή στα ποινικά δικαστήρια, χωρίς προηγούμενη ώριμη σκέψη».

Η ίδια αντίληψη αποκλεισμού της απρόσκοπτης πρόσβασης των εργαζομένων στα δικαστήρια φαίνεται και από τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου αναφέρεται ότι «η μετρημένη και λογική αύξηση της δαπάνης κατάθεσης μιας μήνυσης», θα περιορίσει «την αβασάνιστη προσφυγή» στα δικαστήρια «που αγγίζει τα όρια της δικομανίας».

  • Κινητοποιήσεις αρχίζουν από σήμερα οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί της χώρας, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 24 Μάη, με διακοπές των συνεδριάσεων. Ο δικαστικός κόσμος εκφράζει την αντίθεσή του σε μερικές από τις βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, ζητώντας την απόσυρσή τους. Την τελευταία μέρα, στις 24 Μάη, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη (στις 12.00 η ώρα στα Πρωτοδικεία).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ