Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Δικάζονται ξανά σήμερα για την TVX

Στο εδώλιο κάθονται και πάλι σήμερα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της εγκατάστασης εργοστασίου χρυσού στην Ολυμπιάδα, καθώς και κάτοικοι της περιοχής για παλιότερες κινητοποιήσεις τους. Συγκεκριμένα, το πρωί δικάζονται στο Εφετείο Θεσσαλονίκης 17 κάτοικοι της Ολυμπιάδας, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, Νικ. Μήτσιου. Ολοι τους είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα από το Δικαστήριο Πολυγύρου σε πολύμηνες ποινές φυλάκισης, γιατί παρεμπόδισαν τα μηχανήματα της πολυεθνικής να συνεχίσουν το καταστροφικό έργο τους στην περιοχή τους. Επίσης, στις 30 του Μάη πρόκειται να καθίσουν στο εδώλιο του Εφετείου τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολυμπιάδας για παλιότερες κινητοποιήσεις τους.

Στο μεταξύ, με απόφασή του το Τοπικό Συμβούλιο Ολυμπιάδας τονίζει ότι οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατατίθενται από την «TVX Hellas» για την κατασκευή μεταλλουργίας χρυσού δε γίνονται δεκτές από τους κατοίκους της Ολυμπιάδας και τις καταδικάζουν. Ηδη, σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατατέθηκε στη Νομαρχία Χαλκιδικής, προκειμένου να εκφράσει την άποψή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο, προβλέπεται η δημιουργία μεγάλης χαβούζας στη θέση Κηπουρίστρα, πράγμα που σημαίνει καταστροφή μιας ιδιαίτερα μαγευτικής περιοχής, αλλά και ενός τόπου με ανεκτίμητης αξίας αρχαιότητες.

Συγκεκριμένα, το Τοπικό Συμβούλιο Ολυμπιάδας στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

«Εμμένει στη μέχρι τώρα διατυπωμένη, σταθερή και αμετακίνητη θέση του ενάντια στην εγκατάσταση μονάδων μεταλλουργίας χρυσού στην ευρύτερη περιοχή (Στρατονικό Ορος, Σουγλιάνι, υδροκρίτες Στρυμονικού Κόλπου και Κόλπου Ιερισσού καθώς και Κακκάβου Ορους) που θα σήμαινε τη βέβαιη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, τον αφανισμό του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, την καταστροφή και βεβήλωση των σημαντικών αρχαιοτήτων, την εξαφάνιση εκατοντάδων στρεμμάτων πλούσιου παραγωγικού δάσους, την υποθήκευση της σημερινής και των γενεών που θα 'ρθουν από την υδρολογική αφυδάτωση της περιοχής και βέβαια η ωρολογιακή βόμβα της χρήσης του κυανίου θα αποτελειώσει ό,τι θα απομείνει, όπως τα πρόσφατα ατυχήματα στη Ρουμανία και στην Ισπανία.

- Δε θα επιτρέψει σε κανέναν να αποφασίζει για μας, δηλώνοντας αποφασισμένοι ότι δε θα υποστείλουμε τη σημαία των δυναμικών μας κινητοποιήσεων μέχρι να δεσμευτούν δημόσια οι αρμόδιοι ότι οι μονάδες δε θα γίνουν στην ευρύτερη περιοχή μας.

- Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι σταθεροί και αμετακίνητοι στις θέσεις τους, δε θα συναινέσουμε ποτέ στην υλοποίηση χημικών και άκρως τοξικών μονάδων, θα περιφρουρήσουμε με κάθε τρόπο την ανθρώπινη αξία, την υγεία των παιδιών μας με οποιαδήποτε θυσία κι αν χρειαστεί.

- Δε θα επιτρέψουμε ποτέ και σε κανέναν να καταδικάσει την περιοχή σε μαρασμό και θα δουλέψουμε σκληρά για την κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση, την ανάπτυξη του τουρισμού μας και της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας».

Τέλος, στην απόφαση τονίζεται ότι οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας είναι υπερήφανοι που απέτρεψαν το 1989 την κατασκευή εργοστασίου χρυσού εκεί που σήμερα ανασκάπτονται τα Αρχαία Στάγειρα της Ελληνιστικής περιόδου. «Το ίδιο αποτέλεσμα θα επιφέρουμε και σήμερα, καθώς ο τόπος μας διαρκώς επιφυλάσσει και νέες εκπλήξεις οι οποίες θωρακίζουν την προσπάθειά μας και δικαιώνουν τον αγώνα μας», υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσαγωγές μαθητών (2013-02-28 00:00:00.0)
Συντονισμένος αγώνας ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού (2000-07-29 00:00:00.0)
Φρένο σε μια «ανάπτυξη» που τους καταστρέφει (2000-01-22 00:00:00.0)
Ξέρουμε να υπερασπίζουμε τον τόπο μας (2000-01-21 00:00:00.0)
Επεκτείνεται και πέρα από την Ολυμπιάδα η TVX GOLD (1998-07-17 00:00:00.0)
Αντίθετοι και οι αρχαιολόγοι (1996-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ