Πέμπτη 19 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαβουλεύσεις και ... ξανά διαβουλεύσεις

Στο προσκήνιο η υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, λίγο πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μπους

Η αναζωπύρωση των διαβουλεύσεων για την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ διασυνδέεται, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, στην Ουάσιγκτον και το ενδιαφέρον «πάρε-δώσε» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Χτες στα Σκόπια βρέθηκε ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της χώρας. Ο Μάθιου Νίμιτς ξεκαθάρισε ότι δεν κομίζει νέα πρόταση, απλώς θα συζητήσει με την πολιτική ηγεσία της χώρας τις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα. «Δεν κομίζω κάποια πρόταση. Στην αυριανή συνάντηση αναμένεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων για το θέμα του ονόματος και να δούμε αν μπορεί να επιτευχθεί κάποια πρόοδος. Γνωρίζετε ότι πρόσφατα εξέφρασα ορισμένες ιδέες για την εκκρεμότητα, επί των οποίων υπήρξαν αντιδράσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Αμερικανός διπλωμάτης αρνήθηκε να εισέλθει σε λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη. «Η γνωστοποίησή τους δε χρησιμεύει σε κανέναν», εξήγησε.

Πάντως, σε πρόσφατες δηλώσεις του ενόψει της επίσκεψης Νίμιτς ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, δεν άφησε κανένα περιθώριο συμβιβασμού, σημειώνοντας ότι η ηγεσία της χώρας θα εκθέσει λεπτομερώς στον Μ. Νίμιτς την πάγια θέση της για τη «διπλή ονομασία».

Ο Μ. Νίμιτς θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, τον πρωθυπουργό, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, και την υπουργό Εξωτερικών, Ιλίνκα Μίτρεβα.

Οπως παρατηρούν Ελληνες διπλωμάτες, οι επαφές του Μ. Νίμιτς στα Σκόπια πραγματοποιούνται μια μέρα πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζ. Μπους. Σε αυτή τη συνάντηση η Αθήνα έχει αποφασίσει να προσφέρει σημαντικές διευκολύνσεις για διέλευση αμερικανικών εφοδιοπομπών από ελληνικό εναέριο χώρο και χωρικά ύδατα προς το Ιράκ. Ως αντάλλαγμα, η Αθήνα ελπίζει να διαπιστώσει άσκηση αμερικανικής πίεσης προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ προκειμένου να υιοθετηθεί μια συμβιβαστική λύση στο θέμα της ονομασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ