Πέμπτη 19 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
Κλειδιά και... αντικλείδια

Μετά την περιβόητη σακούλα με τα ευρώ, τις συμπλοκές μεταξύ ιεραρχών, τις μούντζες, τις βρισιές και γενικά όλες τις σκηνές απείρου κάλους που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στο πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αναδεικνύοντας το βρώμικο παρασκήνιο και τον πόλεμο συμφερόντων που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Εκκλησίας, χτες ήταν η σειρά του... κλειδαρά.

Στο φόντο λοιπόν της απόφασης για την επικείμενη σύσκεψη των πατριαρχικών και αυτοκέφαλων Εκκλησιών στο Φανάρι στις 23 Μάη, χτες δημιουργήθηκε και πάλι ένταση έξω από την αίθουσα του πατριαρχικού θρόνου, όταν - σύμφωνα με πληροφορίες - ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος κάλεσε κλειδαρά (!) για να ανοίξει την πόρτα ώστε να μπορεί να πάει εκεί.

Η «επιχείρηση» είχε και την κάλυψη ισραηλινών αστυνομικών που βρίσκονταν έξω από το Πατριαρχείο. Τελικά, δεν επιτεύχτηκε κάτι τέτοιο γιατί επενέβησαν ιεράρχες που βρίσκονται από την πλευρά της τριμελούς επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι από προχτές ακόμα γίνονταν συνεχείς διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και αρχιερέων του πατριαρχικού ιδρύματος για να ανοίξουν την πόρτα του πατριαρχικού θρόνου για να πάει ο Ειρηναίος. Ο πατριάρχης ήθελε να εισέλθει στον πατριαρχικό θρόνο γιατί από αυτό το χώρο θα μπορούσε να επισημοποιήσει τυχόν αλλαγές της Συνόδου. Και ενώ προς στιγμήν είχε φανεί ότι θα του δινόταν η δυνατότητα με κάποιο τρόπο να εισέλθει, χτες το πρωί η συμφωνία «έσπασε». Κι αυτό γιατί ο πατριάρχης Ειρηναίος δε δεσμευόταν εγγράφως στην ισραηλινή πλευρά ότι δε θα συγκαλέσει τη Σύνοδο.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά των νομικών του πατριάρχη, τέθηκε και θέμα αγωγής κατά της ισραηλινής κυβέρνησης για παρακώλυση της ελεύθερης κυκλοφορίας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, χτες εστάλη γράμμα προς την ισραηλινή κυβέρνηση, από την τριμελή επιτροπή που χειρίζεται την υπόθεση του Πατριαρχείου, με το οποίο της ζητείται να μην παρεμβαίνει. Να υπενθυμίσουμε ότι τριμελής επιτροπή χειρίζεται την υπόθεση μετά την αποκήρυξη του πατριάρχη από 75 μέλη της Αγιοταφικής Αδερφότητας σε σύνολο 130 περίπου μελών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ