Τετάρτη 25 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ξαναζεσταμένο φαγητό για τους αγρότες

Μέτρα για την επίσπευση του ξεκληρίσματος ανακοινώθηκαν χτες από την κυβέρνηση

Με γρηγορότερους ρυθμούς επιδιώκουν ΕΕ και κυβέρνηση να ξεκληρίσουν τους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς

ICON

Με γρηγορότερους ρυθμούς επιδιώκουν ΕΕ και κυβέρνηση να ξεκληρίσουν τους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς
Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής παίχτηκε χτες το τελικό, πιθανότατα, επεισόδιο στο σίριαλ «πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης», σε μία ακόμη προσπάθεια συνέχισης του αποπροσανατολισμού του αγροτικού κόσμου της χώρας αφ' ενός και αφ' ετέρου της επίσπευσης των διαδικασιών για την απόλυτη σύνδεση της εγχώριας αγροτικής οικονομίας με τα αρνητικά μέτρα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

Μέτρα τα οποία ως στόχο έχουν το γρηγορότερο ξεκλήρισμα των μικρών και φτωχών αγροτών της χώρας από τη γη τους, τα οποία, για πολλοστή φορά, ανακοινώθηκαν χτες από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης, παρουσιάζοντάς τα ως «προγραμματικές δεσμεύσεις της ΝΔ». Στην προμετωπίδα του νομοσχεδίου τίθεται η ίδρυση των τοπικών κέντρων αγροτικής ανάπτυξης σκοπός των οποίων θα είναι η «επιστημονική, επαγγελματική και τεχνολογική στήριξη των αγροτών για την καλύτερη προσαρμογή τους στη νέα ΚΑΠ από το 2006». Ταυτόχρονα, όμως, στο παραπάνω μέτρο περιλαμβάνονται και «οι διαπιστευμένοι αγροτικοί σύμβουλοι» και ο «εγκεκριμένος κτηνίατρος». Αυτό που δεν ανακοινώθηκε είναι το πόσα θα «σκάνε» οι αγρότες στους ιδιώτες γεωπόνους και κτηνιάτρους για να έχουν συμβουλές, καθώς και πιστοποιήσεις για τη λεγόμενη πολλαπλή συμμόρφωση (περιβαλλοντικοί όροι της ΕΕ), προκειμένου να λαμβάνουν τις κουτσουρεμένες εισοδηματικές ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ. Αλήθεια, ποιοι θα ωφεληθούν πραγματικά από τα νέα αυτά κέντρα και την ιδιωτικοποίηση της παροχής συμβουλών και πιστοποιήσεων;

Σύμφωνα με τη σχετική δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Μπασιάκου, στη ...δεύτερη φάση του νομοσχεδίου «δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη στήριξη νέων αγροτών», μέσω της χορήγησης «άτοκων βραχυπρόθεσμων δανείων». Πολύ ...όμορφα ακούγονται όλα τα παραπάνω, μόνο που η πραγματικότητα είναι εδώ για να τα διαψεύσει, αφού πριν από λίγους μόλις μήνες ψηφίστηκε ένας ακόμη κρατικός προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας, στον οποίο οι επιδοτήσεις επιτοκίων είναι κατά 64,8% μειωμένες, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αναφορικά δε με τις δαπάνες πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών, τις οποίες υποτίθεται ότι πριμοδοτεί το νομοσχέδιο, να υπενθυμίσουμε ότι το σχετικό κονδύλι του Γ' ΚΠΣ είναι από τα πιο μικρά, της τάξης των 8,3 εκατ. ευρώ, στο οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ στην πρόσφατη αναθεώρηση του χρηματοδοτικού σχήματος του Γ' ΚΠΑ δεν πρόσθεσε ούτε ένα ευρώ.

Ακόμη, προβλέπονται κάποια «ψευτοκίνητρα» σε όσες συνεταιριστικές οργανώσεις φροντίσουν, κατά το πνεύμα πάντα της νέας ΚΑΠ, να συγχωνευτούν και να μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρίες, απορρίπτοντας κατά τις προσταγές της ΕΕ, κάθε ίχνος συνεταιριστικής δομής που τους έχει απομείνει έστω και τυπικά. Επίσης, στο νομοσχέδιο προβλέπεται, επιπλέον, η δημιουργία ενός ακόμα ...συμβουλευτικού οργάνου ανά προϊόν, με την ονομασία Ολομέλεια Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης φρόντισε, το χειμώνα που μας πέρασε, να δώσει δείγματα γραφής αυτού του «συμβουλευτικού οργάνου», μέσω των συσκέψεων που κάθε λίγο και λιγάκι διοργάνωνε με τους «γαλάζιους» αγροτοσυνδικαλιστές για τη διαχείριση της περσινής σοδειάς βάμβακος. Συσκέψεις που λειτούργησαν απλώς και μόνο για το επισφράγισμα των αντιαγροτικών μεθοδεύσεων και το «τσεκούρωμα» των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ