Τετάρτη 25 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Δέσμευση προϊόντων χωρίς ενδείξεις

Στη δέσμευση εκατοντάδων προϊόντων που κρίθηκαν επικίνδυνα για την ασφάλεια των χρηστών τους προχώρησαν οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχίας της Αθήνας στη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΚ δεσμεύτηκαν 1.257 προϊόντα λέιζερ, 652 αναπτήρες με τη μορφή παιχνιδιού και 20 προϊόντα τρυκ που προκαλούν τίναγμα λόγω ηλεκτρικής εκκένωσης, επειδή:

  • Εχουν κατασκευαστεί σε τρίτες χώρες και πολλά από αυτά εισήχθησαν μέσω Ιταλίας, έχοντας εξασφαλίσει μ' αυτό τον τρόπο ότι δεν πραγματοποιούνται οι στοιχειώδεις έλεγχοι κατά την είσοδο στη χώρα ελέω «ενιαίας αγοράς».
  • Δεν έφεραν ούτε τις ενδείξεις και οδηγίες προφύλαξης που προβλέπονται από τη νομοθεσία - όχι βέβαια ότι σε αντίθετη περίπτωση η χρήση τους θα ήταν «εγγυημένα» ασφαλής αν θυμηθούμε τους θανάτους που προκάλεσε το σίδερο ατμού που κατά τα άλλα έφερε την ένδειξη «ασφαλείας» CE.

Για την ιστορία, πάντως, να αναφέρουμε ότι με υπουργική απόφαση απαγορεύεται η κυκλοφορία τόσο αναπτήρων που μοιάζουν με παιχνίδια, όσο και δεικτών λέιζερ (πάνω από την τάξη του 2), γιατί μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα μάτια. Η δε κυκλοφορία τέτοιων προϊόντων τάξης κάτω από 2 επιτρέπεται μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη πιστοποίηση «εργαστηρίου αναγνωρισμένου κύρους της ΕΕ» για την κατάταξή τους. Οσο για τα προϊόντα τρυκ που προκαλούν τίναγμα πρέπει να φέρουν οδηγίες προφύλαξης, όπως ότι δεν είναι κατάλληλα για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού π.χ. παιδιά, εγκύους και για άτομα που φέρουν βηματοδότη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ