Σάββατο 28 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η πρώτη συνάντηση

Η πτώση της χούντας τον Ιούλιο του 1974 σήμαινε και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων, την επιστροφή των εξορίστων από τα ξερονήσια ή τις άλλες χώρες όπου είχαν καταφύγει.

Μια ζεστή μέρα, στις 26 Αυγούστου 1974, συνάντησα για πρώτη φορά, με τη φυσική του οντότητα, τον Χαρίλαο Φλωράκη σ' ένα μικρό δωμάτιο/γραφείο στον ημιώροφο, ενός κτιρίου στην οδό Μαυρομιχάλη.

Ενας ευθυτενής άνδρας, με ασημένια μαλλιά, άσπρο κοντομάνικο πουκάμισο, πλατύ και αληθινό χαμόγελο που έδινε την πρώτη συνέντευξη Τύπου.

Στα λόγια του δεν υπήρχε καμιά αφηρημένη έννοια. Και η πιο θεωρητική έπαιρνε ένα υλικό σχήμα, αποκτούσε μια συμπαγή υπόσταση που νόμιζες ότι μπορούσες να απλώσεις το χέρι σου και να την πιάσεις.

Στην ομιλία του διακρινόταν μια μικρή προφορά, που αφηνόταν ελεύθερη χωρίς καμιά προσποίηση ή προσπάθεια καταπίεσής της, που τον έκανε ακόμα πιο γοητευτικό.

Οσο τον έβλεπα και τον άκουγα, έλεγα, από μέσα μου, ότι ήταν ένας υπέροχος, μυθιστορηματικός χαρακτήρας, μόνο που δε θα ήταν κατασκευασμένος από τη φαντασία κανενός, αφού ο ίδιος ήταν τόσο ατόφιος και τόσο πραγματικός.

Στο τέλος της συνέντευξης τον πλησίασα και του είπα ότι τον Μάη εκείνης της χρονιάς το αμερικανικό περιοδικό «Τάιμ» είχε ως κύριο θέμα το τέλος των πολιτικών προσωπικοτήτων, ενώ στο εξώφυλλο εικονίζονταν ο Ντεγκόλ, ο Τσόρτσιλ, και ο Ρούσβελτ.

Δεν τον ένοιαξε καθόλου.

Ο Φλωράκης πίστευε στη συνολική προσπάθεια, εξάλλου στο συνολικό βρίσκεται και το άτομο, ο ένας.

Τόσο το καλύτερο, σκέφτηκα. Πρόκειται για ένα άλλο είδος ολοκληρωμένου ανθρώπου στον οποίο εμπεριέχεται το ηρωικό.

Από τότε και μέχρι τις 24 Μάη, που Τον αποχαιρέτησα για πάντα, διακατεχόμουν από ένα αίσθημα ότι είχα ένα φίλο - όποτε και αν τον συναντούσα.

Και ακόμα μου είχε ο ίδιος δημιουργήσει την εντύπωση ότι έτσι ένιωθαν όλοι.

Εστω και αν τον συναντούσες ύστερα από μήνες ή χρόνια και άρχιζες να μιλάς μαζί του ήταν σαν να συνέχιζες μια συζήτηση που είχε μείνει ατελείωτη. Δεν υπήρχαν κενά.

Τώρα που δε θα περπατάει στη χώρα των ζώντων, θα υπάρχει φωλιασμένος μέσα μας.


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ