Σάββατο 28 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευάλωτη δικομματική συναίνεση

Η θηλιά της δικομματικής συναίνεσης σφίγγει ολοένα και περισσότερο και πνίγει μέχρις ασφυξίας τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό είναι το αναντίρρητο συμπέρασμα από τη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, τα μηνύματα της οποίας πρέπει να σημάνουν συναγερμό στις γραμμές της εργατικής τάξης.

Κυβέρνηση Καραμανλή χέρι χέρι με το ΠΑΣΟΚ του Γ. Α. Παπανδρέου προχωρούν στη συναινετική κατεδάφιση των εργατικών δικαιωμάτων. Αυτή τη φορά χτυπούν κατευθείαν στην καρδιά: Αύξηση της απλήρωτης εργασίας, «ελεύθερος» καθορισμός του ωραρίου από την εργοδοσία ελέω «διευθυντικού δικαιώματος», «φτηνές» (διάβαζε δωρεάν) υπερωρίες, ατομικές συμβάσεις... Αλλιώς, με κομψή διατύπωση, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Η κατ' εξοχήν αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση του «εργατικού κόστους» και την αύξηση των υπερκερδών των μονοπωλίων. Αυτή τη φορά, δεν πρόκειται να καθυστερήσουν. Το σχέδιο είναι μέσα στο καλοκαίρι να περάσουν νομοθετική διάταξη για τη «διευθέτηση» του ετήσιου χρόνου εργασίας, που θα νομιμοποιεί την άγρια εκμετάλλευση, τον εργασιακό μεσαίωνα και τη βαρβαρότητα. Αυτή τη φορά κυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ - ΣΕΒ - συμβιβασμένες πλειοψηφίες των συνδικάτων είναι «στημένες» για να φέρουν σε πέρας την αποστολή. Αν το δικομματικό παιγνίδι εξουσίας δεν ήταν τόσο «σικέ», ο Κ. Καραμανλής όφειλε να βγει ανοιχτά και να συγχαρεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την ένθερμη υποστήριξη στις νεοφιλελεύθερες τομές και ρήξεις. Εμπρακτη απόδειξη, η επαίσχυντη συμφωνία στην ΟΜΕ - ΟΤΕ, όπου ο Γ. Παπανδρέου συνυπόγραψε φαρδιά - πλατιά την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Μπορεί η ρύθμιση να είναι λίγο «ακριβή», αλλά αυτό ελάχιστα τους ενδιαφέρει, αφού θα «μετακυλίσουν» το λογαριασμό στα συνήθη υποζύγια. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τέτοιου είδους «διαρθρωτικές αλλαγές» γίνονται με συναίνεση και χωρίς «να ανοίξει μύτη».

Αυτό, όμως, είναι και το λάθος τους. Μεταφράζουν τη συναίνεση των ηγεσιών του δικομματισμού και του κυβερνητικοεργοδοτικού συνδικαλισμού ως συναίνεση και στήριξη εκ μέρους των εργαζομένων. Πιστεύουν, επίσης, ότι είναι παντοδύναμοι και οι επιλογές τους δεν αμφισβητούνται. Τόσο το χειρότερο γι' αυτούς. Η έκπληξη που θα δοκιμάσουν από τη λαϊκή αντεπίθεση θα είναι όλη δική τους.


Π.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ