Σάββατο 28 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Αποφυλακίστηκε ο ηγέτης του εκτός νόμου βασκικού κόμματος Μπατασούντα, καθώς οι δικηγόροι του κατέβαλαν τελικώς το συνολικό ποσό της εγγύησης, ύψους 400.000 ευρώ. Ο Αρλάντο Οτέγι συνελήφθη κατόπιν δίωξης για διασύνδεση με την ΕΤΑ, ενώ τόσο οι δικηγόροι όσο και το Μπατασούνα ανακοίνωσαν ότι πίσω από την απόφαση του δικαστή για τη φυλάκιση Οτέγι, ήταν η κυβέρνηση Θαπατέρο και ήταν πράξη εκδίκησης για την επίθεση της ΕΤΑ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Παραμένει το αδιέξοδο στο θέμα του διορισμού του Τζον Μπόλτον ως πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, αφού την Παρασκευή η Γερουσία προχώρησε σε νέα αναβολή της ψηφοφορίας, ικανοποιώντας το αίτημα των Δημοκρατικών να λάβουν περισσότερα στοιχεία για τον αμφιλεγόμενο διπλωμάτη. Αναλυτικά, με ψήφους 56 υπέρ έναντι 42 κατά, η Γερουσία αποφάσισε να «παγώσει» τη διαδικασία.

ΜΟΣΧΑ.-- Η ρωσική διπλωματία επαίνεσε χτες τη «δέσμευση» του προέδρου της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, ότι μετά το κλείσιμο των στρατιωτικών βάσεων της Ρωσίας στη χώρα του «δε θα υπάρξει εγκατάσταση άλλων» στο γεωργιανό έδαφος. Ωστόσο, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι... καλά θα ήταν η σχετική δέσμευση να διατυπωθεί και γραπτώς.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Φαν Βαν Χάι, πρωθυπουργός του Βιετνάμ θα γίνει δεκτός την 21η Ιούνη στο Λευκό Οίκο, επιβεβαιώθηκε χτες η κυβέρνηση των ΗΠΑ, στη δέκατη επέτειο της «ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων».

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Τέσσερις κατηγορούμενοι για τη δολοφονία 27 Ταμίλ στη Σρι Λάνκα το 2000, αθωώθηκαν χτες από το Ανώτατο Δικαστήριο και αφέθηκαν ελεύθεροι. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η ενοχή τους «δεν είχε αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ