Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Τσιφλίκι των εφοπλιστών τα λιμάνια

Την εμπειρία των «συμπράξεων» που κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί η κυβέρνηση

Υπό τον έλεγχο των εφοπλιστών και των πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των μεταφορών και όχι μόνο, θέτει η κυβέρνηση της ΝΔ τη χώρα, παραδίδοντας ένα προς ένα τα ελληνικά λιμάνια, τις πύλες, στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ναυτιλιακής Πολιτικής, που έγινε με αποκλειστικό θέμα τα λιμάνια και υπό την προεδρία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννη. Πρόκειται για το όργανο που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έθεσε σε πλήρη λειτουργία η κυβέρνηση της ΝΔ και αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης.

Η παράδοση των λιμανιών θα γίνει με τη μέθοδο των αυτοχρηματοδοτήσεων, των συγχρηματοδοτήσεων για έργα υποδομής και την προετοιμασία του ανάλογου θεσμικού πλαισίου. Σαν «μπούσουλα», η κυβέρνηση αξιοποιεί την εμπειρία που κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα από τις «συμβάσεις παραχώρησης Εργων Υποδομής στην Ελλάδα», όπως «τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου». Κοινώς, όλα τα γνωστά έργα που έχουν χρυσοπληρώσει οι εργαζόμενοι και συνεχίζουν να πληρώνουν.

Χαρακτηριστικό για το είδος της αυτοχρηματοδότησης ή συγχρηματοδότησης που θα γίνει είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει για τα έργα στα λιμάνια 3 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), τα οποία θα αποτελέσουν μια παχυλή προίκα για τους επενδυτές!

Ζοφερό ήταν το μέλλον που διέγραψαν και για τους εργαζόμενους στα λιμάνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός, αφού επιτέθηκε στους λιμενεργάτες αναμασώντας τα γνωστά περί υψηλόμισθων και ότι είναι απομονωμένοι από το εργατικό κίνημα, έκανε λόγο για «απελευθέρωση» της υπηρεσίας των λιμενεργατών και επιβεβαίωσε τη δραστική τους μείωση με «οικειοθελείς αποχωρήσεις».

Στη χθεσινή συνεδρίαση, το «παρών» έσπευσαν να δώσουν και οι πρόεδροι του ΕΚ Πειραιά Π. Κυριακού και της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) κ. Γεωργακόπουλος γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και, βέβαια, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Ι. Χαλάς, ο οποίος αποτελεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ