Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΕΡΑΝΗΣ» - «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ»
Σφίγγει η αντεργατική θηλιά

Υπό την απειλή της απόλυσης ζουν εκατοντάδες εργάτες, ενώ άλλοι έχουν ήδη πάρει το δρόμο της ανεργίας

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται οι θέσεις εργασίας των 150 εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία «ΚΕΡΑΝΗΣ». Από τον Απρίλη δεν τους έχει καταβληθεί ούτε δραχμή από τα δεδουλευμένα τους, η παραγωγική διαδικασία έχει μειωθεί δραστικά, ενώ οι διοικήσεις του εργοστασίου και οι μέτοχοι αλλάζουν σαν τα πουκάμισα. Πρόκειται για άθλια παιχνίδια μεταξύ των μετόχων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι ακόμα και με απόλυση, ενώ γίνεται λόγος μέχρι και για κλείσιμο του εργοστασίου. Κι αυτό, όταν από το 1999 - σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και ισολογισμούς - η «ΚΕΡΑΝΗΣ» από τον ιδρώτα των εργατών έβαλε στα ταμεία της 25 δισ. δραχμές!

Ως πρώτη απάντηση, οι εργαζόμενοι αύριο, Πέμπτη, θα κάνουν δίωρη στάση εργασίας, από τις 12 μέχρι τις 2 το μεσημέρι, στα πλαίσια της οποίας θα αποκλείσουν συμβολικά για μισή ώρα την οδό Πειραιώς στο ύψος του εργοστασίου. Την κινητοποίηση αναγκάστηκε να αποφασίσει η πλειοψηφία, (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) της διοίκησης του σωματείου, κάτω από το βάρος των εξελίξεων αλλά και τις έντονες πιέσεις των ίδιων των εργαζομένων.

Και δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι της «ΚΕΡΑΝΗΣ» που μπαίνουν στον «αστερισμό των αναδιαρθρώσεων». Οι μεγαλοεπιχειρηματίες, τροφοδοτούμενοι από την αντιλαϊκή πολιτική, έχουν επιδοθεί σε άγριο ανταγωνισμό μεταξύ τους «καίγοντας» τους εργάτες. Ετσι, ανάλογη επίθεση έχει εξαπολυθεί και σε βάρος των εργαζομένων της καπνοβιομηχανίας «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ», οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε πρόγραμμα απολύσεων με τη μέθοδο των «οικειοθελών» αποχωρήσεων, του οποίου προηγήθηκε άγριο πετσόκομμα εργασιακών κατακτήσεων.

Πριν δύο μέρες έληξε η διορία που είχε δώσει η πολυεθνική «Φίλιπ Μόρις», αγοράστρια της καπνοβιομηχανίας, στους εργαζόμενους για δηλώσεις οικειοθελούς αποχώρησης. Το «πρόγραμμα» προβλέπει μείωση του προσωπικού κατά 200 εργαζόμενους, όμως μέχρι προχτές είχαν δηλώσει περίπου 170 εργαζόμενοι. Ομως, το κακό δε σταματάει εδώ, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι 200 απολύσεις είναι μόνο η αρχή, καθώς προϊστάμενοι του εργοστασίου έχουν ενημερώσει το τμήμα οδηγών ότι μέχρι το 2007 θα έχουν απολυθεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ