Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Τακτικοί ελιγμοί από την εργοδοσία

Απέσυρε υποκριτικά τις προτάσεις της, ύστερα από την απόφαση των εργαζομένων να προχωρήσουν σε 10ήμερη απεργία

Σε ελιγμό προχώρησε χτες η διοίκηση των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ), ύστερα από τις οργισμένες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι κατάπτυστες αντεργατικές προτάσεις για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης. Μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων να προχωρήσουν σε 10ήμερη απεργία από τις 10 Ιούνη, η εργοδοσία, με ανακοίνωση που εξέδωσε, την ίδια ώρα που το Σωματείο των εργαζομένων έδινε συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις προτάσεις της.

Το σχέδιο της διοίκησης διαχωρίζει τους παλιούς από τους νέους εργαζόμενους, ενώ για τους νεοπροσλαμβανόμενους προβλέπει βασικό μισθό 610 ευρώ από 900 που είναι σήμερα, πιο κάτω ακόμα και από την ΕΓΣΕΕ. Και αυτό, όταν τα ΕΛΠΕ αποτελούν τον μεγαλύτερο βιομηχανικό και εμπορικό όμιλο της χώρας, που την περασμένη βδομάδα ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του για το Α' τρίμηνο του 2005 αυξήθηκαν κατά 92% με καθαρά κέρδη 55 εκατομμύρια ευρώ.

Παρά την πρόσκαιρη υπαναχώρηση, η εργοδοσία δεν κρύβει τις πραγματικές προθέσεις της. Στην ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι δε δέχεται τις προτάσεις που έχει καταθέσει το Σωματείο για τη νέα σύμβαση και καλεί τους εργαζόμενους σε νέες διαπραγματεύσεις. Η εταιρία, για να αποπροσανατολίσει και να κατευνάσει την αντίδραση των εργατών, υποστηρίζει προκλητικά ότι απλώς κατέθεσε σειρά προτάσεων για «ανάλυση» στο σωματείο, απέναντι στις «μαξιμαλιστικές» - όπως τις χαρακτηρίζει - διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Σχολιάζοντας τη χτεσινή εξέλιξη, ο Μανώλης Περάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της ΕΕ της Ομοσπονδίας Πετρελαίου και Χημικών Βιομηχανιών τόνισε ότι η κίνηση αυτή της εταιρίας αποτελεί τακτικό ελιγμό και θα επανέλθει, θέλοντας να πετύχει και τη συναίνεση του σωματείου κατά τα πρότυπα του ΟΤΕ. Δείχνει ότι υπολογίζει τις αντιδράσεις και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, στοχεύοντας στο να αποπροσανατολίσει στο μέλλον τους εργαζόμενους, εκβιάζοντας με τυχόν «θετικά» της πρότασής της, όπως έπραξε με το οργανόγραμμα και τις προαγωγές.

«Εκείνο που χρειάζεται είναι να συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις, γιατί από ό,τι φάνηκε από τη σημερινή συνέντευξη, η πλειοψηφία της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να βγει μπροστά, αλλά να παραμείνει στα λόγια. Το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι πρέπει να συνταχτούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που προετοιμάζουν την αντίδρασή τους απέναντι στη γενικευμένη αντεργατική κυβερνητική επίθεση», σημείωσε το στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους αποτελεί η παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Μετά την υπόθεση του ΟΤΕ και την ανοιχτή προδοσία της εργατικής τάξης από τους εργατοπατέρες της ΠΑΣΚΕ, ο επικεφαλής της παράταξης εμφανίστηκε για να σηκώσει δήθεν «αγωνιστική» παντιέρα, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι η ανταγωνιστικότητα χτυπάει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Κι αυτό, όταν η παράταξή του και στη ΓΣΕΕ και στα ΕΛΠΕ συναίνεσε για να περάσει η πολιτική της ιδιωτικοποίησης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με συνέπεια τις σημερινές ασύδοτες αξιώσεις της διοίκησης των ΕΛΠΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ